petek, 8. april 2022

V Šentprimožu s proslavo počastili 8. marec, mednarodni Dan žena #video

Šentprimož, St. Primus, Avstrija, 12.3.2022 - Zveza slovenskih žena je 8. marec, mednarodni Dan žena letos počastila v prenovljenem  Kulturnem domu Danica v Šentprimožu. Za članice Zveze slovenskih žena (ZSŽ) je bilo letošnje srečanje ob mednarodnem dnevu žensk prvo po letu 2020. Če so na zadnjem srečanju vzbudile sočutje za imena koroških Slovenk v koncentracijskem taborišču Ravensbrück, so bila tokrat ob resničnosti vojne v Ukrajini v žarišču tudi razmišljanja o begu in pregonu.



Proslave s se udeležili tudi visoki gostje iz Avstrije in Slovenije: Ana Blatnik, deželna poslanka in predsednica socialdemokratskih žensk, Matej Kramberger, konzul republike Slovenije v Celovcu, Manuel Jug, predsednik Zveze slovenskih organizacij, Gustav Brumnik predsednik Slovenske prosvetne zveze, Matjaž Špat, predsednik Taboriščnega odbora Ravensbrück pri ZZB NOB Slovenija, Milan Wutte, predsednik Zveze koroških partizanov.



Lepa in prisrčna proslava se je pričela s  pozdravnim nagovorom Julije Schellander-Obid, podpredsednice ZSŽ – Zveze slovenskih žena. Izhodišče njenega nagovora je bila pesem 'Težki čas, ne vrni se' “, ki jo je zapel Mešani pevski zbor Danica. Prvič je nastopil kot solist te pesmi Tobias Mistelbauer. V svojem govoru je Julija Schellander-Obid spomnila na prihajajočo 80. obletnico deportaciji slovenskih družin 14. in 15. aprila leta 1942, kar nas, kakor je dejala, privede nazaj do aktualne teme.



V imenu Slovenskega prosvetnega društva Danica je navzoče nagovorila podpredsednica Sonja Hribar-Marko. Ker je društvo od leta 1993 naprej tesno povezano z ukrajinskim komornim zborom Cantus, so se odločili za solidarnostna koncerta v Velikovcu in v cerkvi v Šentprimožu.



Leta 1921 se je v Škocjanu rodila Milena Gröblacher, najbolj pri srcu ji je bila enakopravnost na izobraževalnem področju. Kakor je razložila predsednica Zveze slovenskih žena Daniela Topar, so kratek film o Mileni Gröblacher želele predvajati že v okviru vsakoletnega seminarja v Portorožu, kar pa zaradi pandemije ni bilo mogoče.



Sledil je pogovor v katerem je sodelovala partizanka in znana novinarka ter avtorica številnih knjig Valerija Skrinjar-Tvrz. Z njo se je pogovarjala Daniela Topar, predsednica ZSŽ. Valerija Skrinjar-Tvrz je bila partizanska učiteljica in šifrantka v operativnem štabu, po končani vojni pa desetletja novinarka. Po desetletjih v Sarajevu se je zaradi vojne v Bosni in Hercegovini leta 1992 preselila v Ljubljano.



V pričevanjih Ane Zablatnik pride do izraza ženski vidik odpora, je poudaril literarni zgodovinar in germanist Klaus Amann leta 2011 na predstavitvi pričevanj Ane Zablatnik v Bilčovsu. Stara 86 let je umrla 21. marca 2010, dobro leto pred objavo knjige in zgoščenke. Iz spominov svoje babice je brala Lena Kolter.



Za koliko življenj je prostora v kovčku, se glasi prevod prvič leta 2016 v blogu Initiative manjšin objavljenih razmišljanj Katje Weiss o kovčku. Besedilo je na prireditvi brala njena sestra Lenka Weiss-Massak.



Odločnost govornic in njihov pozitiven pogled v prihodnost je navdušil polno dvorano obiskovalk. Kulturnemu delu programa je sledilo prijetno druženje.


 VIDEO - 20220312 ŠENTPRIMOŽ AVSTRIJA PROSLAVA MEDNARODNI DAN ŽENA
 


 Besedilo, foto in video: Janez Platiše

 

POZDRAVNI NAGOVOR JULIJE SCHELLANDER-OBID, PODPREDSEDNICE ZSŽ – ZVEZE SLOVENSKIH ŽENA

Dober dan, drage prijateljice, dragi prijatelji, pri današnji proslavi ob Mednarodnem dnevu žena! V imenu zveze slovenskih žena in celotnega odbora vas prav lepo pozdravljam in se veselim, da ste v tako lepem številu sledile našemu vabilu in se nam pridružile tu v na novo obnovljenem kulturnem domu SPD Danica v Šentprimožu.

Kdo bi si pred dvema letoma, ko smo se v Ledincah zadnjič videle v večjem krogu – medtem sta ja bila tudi odpovedana dva seminarja v Portorožu – mislil, kaj nas čaka? Kdo bi si predstavljal, da nas bo pandemija spremljala do danes? O vlogi oziroma izzivih za ženske, ki so tudi v času pandemije nesle veliko breme, smo se izčrpno pogavarjali na lanski prireditvi, ki smo jo premestili na splet, tako da bo danes spet čas za pogled nazaj, saj obhajamo 80. obletnico nasilnega pregona koroških Slovencev. Mislim, da nas vse, ki imamo te izkušnje tako rekoč v kolektivnem spominu še prav posebej gane, če vsak dan slišimo in vidimo neverjetno grozna poročila iz Ukrajine in iz srca upam, da se bodo merodajni na vseh straneh hitro streznili in doprinesli svoje k čimprejšnji deeskalaciji situacije. Saj vsi želimo živeti v miru.

Kratko še k današnjem poteku: kot prva točka bo na ogled kratek film o dolgoletni predsednici Zveze Slovenskih žena Milena Gröblacher, ki so ga posneli leta 2021 ob 100. obletnici njenega rojstva na ORF, nato pa se po naša predsednica Daniela Topar pogovarjala s slovensko avtorico in novinarko, bivšo partizanko in borko za ženske pravice, gospo Valerijo Skrinjar-Tvrz. Zelo smo hvaležne, da ste takoj bili pripravljeni, da se nam pridružite in z nami oblikujete to proslavo. Vmes boste pa slišale recitale besedil iz pregnanstva, ki jih bosta brali potomki avtoric Lena Kolter in Lenka Weiss. Za glasbeni okvir skrbi, kot ste že videli domače kulturno društvo z mešanim in nato tudi še mladinskim pevskim zborom. Tudi vsem društvenikom, predvsem pa Danici Kežar velja naša prisrčna zahvala za odlično organizacijo in pomoč.

Dovolite mi, da na koncu pozdravim še častne goste, ki so med nami. Prosim za skupen aplavz na koncu.

Deželna poslanka in predsednica socialdemokratskih žensk, Ana Blatnik, Konzul republike Slovenije v Celovcu, Matej Kramberger, Predsednik Zveze slov. Organizacij, Manuel Jug, Predsednik Slovenske prosvetne zveze, Gustav Brumnik, Matjaž Špat, Milan Wutte in predsednik Zveze koroških partizanov.

Še enkrat prav lepa hvala vsem sodelujočim in vsem, ki so pomagale in pomagali v ozadju pri organizaciji, tehniki in tako naprej. Želim vam vsem prijeten in zanimiv popoldan!