sreda, 27. april 2022

Dunaj in Ljubljana podpisala sporazum o nadaljnjem sodelovanju

Ljubljanski župan Zoran Janković in njegov dunajski kolega in deželni vladar Michael Ludwig sta 22. aprila 2022, na Dunaju podpisala podaljšanje sporazuma med mestoma za naslednja štiri leta. V ospredju bodo varstvo okolja, digitalizacija, kultura in vključevanje ranljivih skupin.



»Veseli me, da lahko z novim sporazumom dobro sodelovanje med našima mestoma nadaljujemo in še poglobimo,« je poudaril dunajski župan Michael Ludwig. »Ljubljana je čudovito zeleno mesto, ki je zgled številnim evropskim mestom. S kolegom Jankovićem se strinjava, da so mesta prihodnost Evropske Unije in dobro medmestno sodelovanje ščiti naše skupne interese.«

Ljubljanski župan Zoran Janković je povedal, da zelo rad obišče Dunaj in da župan Michael Ludwig svojo vlogo zelo dobro opravlja. Dodal je, da je hvaležen, da predstavnike Ljubljane tam vedno toplo sprejmejo in vesel, da bodo odnose še naprej nadgrajevali. Spomnil je, da si je ob nastopu prvega mandata na mestu župana želel, da bi Ljubljana postala kombinacija Dunaja po urejenosti in Barcelone po načinu življenja. Poudaril je še, da v Ljubljani in na Dunaju v ospredje postavljajo kakovostno življenje meščank in meščanov v zelenem, urejenem, varnem in tovariškem mestu, kjer so solidarnost, strpnost in medsebojno spoštovanje vedno na prvem mestu.



Poleg uresničevanja Agende 2030 za trajnostni razvoj Organizacije združenih narodov na točkah »Trajnostna mesta in naselja« in »Medsebojno povezovanje za dosego ciljev« sta se mesti za prihodnja štiri leta zavezali k zaščiti in spodbujanju skupnih evropskih vrednot in ciljev. Glavna področja sporazuma vključujejo digitalizacijo mestnih storitev, rešitve digitalnih pametnih mest ter varstvo okolja in podnebja s poudarkom na trajnostnem ravnanju z odpadki, proizvodnji obnovljive energije, krožnem gospodarstvu in urbanem kmetijstvu, tudi čebelarstvu. Mesti želita okrepiti tudi povezovanje na kulturnem področju, ki vključuje tudi zaščito kulturne dediščine, ter izmenjavo dobrih praks glede vključevanja ranljivih skupin, kot so starejši, otroci, mladi in invalidi.

Mesti Ljubljana in Dunaj sta osnovni sporazum o sodelovanju med mestoma podpisali že leta 1999. V tem času sta izmenjali izkušnje na različnih področjih dela mestnih uprav ter izpeljali številna strokovna srečanja tako na Dunaju kot v Ljubljani. Sporazum je bil pred tem podaljšan že štirikrat, nazadnje leta 2016.