četrtek, 22. september 2016

Dunaj in Ljubljana – mesti prihodnosti

Ob koncu Dunajskih dni v Ljubljani sta se ljubljanski župan Zoran Janković in dunajska mestna ministrica za finance Renate Brauner ozrla v prihodnost. Strinjala sta se, da je pred prestolnicama nekaj podobnih izzivov, med drugim so v obeh mestih pereča tema sredstva, ki jih dobita od države, soočata se z izzivi pri gradnji neprofitnih stanovanj.



Janković je v razpravi uvodoma poudaril, da je Ljubljani primerjava z Dunajem v velik ponos. Med drugim je izpostavil, da se avstrijska prestolnica že vrsto let uvršča na vrh Mercerjeve lestvice po kvaliteti življenja, cilj Ljubljane pa je uvrstitev v prvo deseterico. Na vprašanje kdaj bo Ljubljana na Dunaju organizirala Ljubljanske dneve je Janković odgovoril: "Drugo leto."

Nato se je ljubljanski župan dotaknil izzivov, ki našo prestolnico še čakajo do leta 2020. Izpostavil je mestne finance in dejal, da ima v primerjavi z Ljubljano Dunaj v proračunu osemkrat več sredstev na osebo, Ljubljani pa vsaka nova vlada sredstva še zmanjšuje.



"Tudi pri nas se kregamo, vedno imamo pogajanja o finančnih izravnavah," je dejala Braunerjeva. Kot je pojasnila, imajo mesta nalogo skrbeti za otroke, mlade, za izobraževanje, za proces integracije, zato bi morala tudi po njenem mnenju prestolnice dobiti več denarja.

"Glede na gospodarstvo je sicer pri nas morda situacija malo boljša, saj se vrača zasebni kapital," je še dejal Janković in pojasnil, da je trenutno v Ljubljani sklenjenih za 500 milijonov evrov pogodb, preko katerih bodo zasebniki v mestu gradili objekte, ti pa s seboj prinašajo 4000 delovnih mest.



Med podobnostmi Ljubljane in Dunaja je Janković izpostavil odprtost obeh mest in spomnil na besede dunajskega kolega Michaela Häupla, ki je pred leti dejal, da mora imeti Dunaj vsako leto 40.000 novih prebivalcev, če se želi razvijati. "Oni so lahko vsem v zgled, blizu smo si po odprtosti," je dodal.

Braunerjeva je ob tem ocenila, da bo imel Dunaj leta 2020 dva milijona prebivalcev, kar bo velik izziv za njihovo infrastrukturo, vse pa bo treba financirati v gospodarsko še naprej težavni situaciji. "Nimamo takih prihodkov kot pred leti, zato se močno zavzemam za to, da po celi Evropi zaženemo investicije, s katerimi se bomo borili proti brezposelnosti," je dejala.



Pri izzivih mest sta oba izpostavila gradnjo neprofitnih stanovanj. Janković je v primeru spremembe zakonodaje napovedal gradnjo 2000 novih, prav tako bo Ljubljana še naprej investirala v ceste. Med cilji je omenil tudi priključitev še preostalih hiš na mestno kanalizacijsko omrežje.



Kot poroča STA sta se po koncu razprave Janković in Braunerjeva namenila proti Magistratu, kjer sta razrezala največjo sacher torto na svetu.

Foto: Janez Platiše