torek, 27. september 2016

Slovenija postala prva Zelena destinacija sveta

Slovenija je postala prva Zelena destinacija na svetu, Ljubljana pa je kar dvakrat umeščena med sto najbolj trajnostnih na svetu. V okviru mednarodne konference Global Green Destinations Day razglašene še druge najboljše prakse zelenega in trajnostnega turizma s celega sveta. Na Ljubljanskem gradu slavile tudi različne slovenske destinacije in ponudniki.

IMG_9721

V okviru dvodnevne mednarodne konference Global Green Destinations Day so na Ljubljanskem gradu razglasili najboljše prakse svetovnega zelenega in trajnostnega turizma. Destinacije in ponudniki turističnih storitev so prestali ocenjevanje svojega trajnostnega delovanja po strogih, na mednarodnih standardih temelječih kriterijih Green Destinationsa oziroma Zelene sheme slovenskega turizma.

IMG_9715

Slednjo je leta 2015 skupaj z znamkama kakovosti Slovenia Green Destination in Slovenia Green Accomodation razvila Slovenska turistična organizacija. Temeljijo na standardu Green Destinations v kombinaciji z orodjem ETIS Evropske komisije, ocenjevanje pa se izvaja na podlagi stotih kriterijev. Na današnji slovesnosti so razglasili osem novih dobitnikov znamke kakovosti Slovenia Green Destination (to so postali: Nova Gorica, Brda, Kranjska Gora, Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec, Bela krajina in Velenje) in treh Slovenia Green Accomodation (Hostel Celica, Hotel Jožef in Sobe z zgodbo Pr'Gavedarjo). Skupno je tako zdaj v Zeleno shemo slovenskega turizma vključenih 17 destinacij (poleg omenjenih še Ljubljana, Kamnik, Idrija, Rogla-Zreče, Radlje ob Dravi, Cerkno, Laško, Žalec, Celje) in 10 ponudnikov (poleg novih pristopnikov še Ortenia-Apartmaji v naravi, Turistična kmetija Urška, Posestvo Trnulja, Terme Snovik, Thermana park Laško, Kamp Koren Kobarid in Hotel Park Ljubljana).

IMG_9730

Iz 46 držav prihajajo destinacije, ki so jih danes na podlagi ocenjevanja s stotimi kriterij razglasili za sto najbolj trajnostnih na svetu. Med Top 100 Sustainable Destinations so se iz Slovenije uvrstile Ljubljana, ki je bila na tem seznamu že leta 2014, in vse destinacije, prejemnice certifikata Slovenia Green Destination. Ljubljana je tako slavila dvakrat, saj je bila leta 2015 prva nosilka znamke kakovosti Slovenia Green Destination.

Poleg Slovenije so se med države z največjim številom destinacij na seznamu stotih najbolj trajnostnih na svetu uvrstile tudi Nizozemska, Hrvaška, Portugalska, Kanada, Čile, Kitajska, Španija in Velika Britanija.

IMG_9618

Na Ljubljanskem gradu so danes podelili še nagrado Quality Coast za najboljšo trajnostno obalno destinacijo. Prejelo jih je 12, in sicer: Norderney (Nemčija), Alonnisos (Grčija), Gozo&Comino (Malta), Ameland (Nizozemska), Noordwijk (Nizozemska), Azorski otoki (Portugalska), Cascais (Portugalska), Lagos (Portugalska), Torres Vedras (Portugalska), Regiao Oeste (Portugalska), Baiona-Galicija (Španija) in Are (Švedska).

IMG_9469

Vrhunec dvodnevne mednarodne konference Global Green Destinations Day je bil namenjen Sloveniji, ki so jo kot prvo država na svetu celostno ocenili po standardih Green Destinations. Slovenija je na svetovni dan turizma kot prva država na svetu prejela nagrado Zelena destinacija.

Več informacij na: http://greendestinationsday.com