petek, 9. september 2016

Z izmenjavo izkušenj in znanj oboji postajamo močnejši

Ljubljana, 9. september 2016 – Med študijskim obiskom predstavnikov Rdečega križa Makedonije (RKM) pri Rdečem križu Slovenije (RKS) sta se predsednik RKS dr. Dušan Keber in generalna sekretarka RKS Renata Brunskole s sodelavci danes pogovarjala z generalnim sekretarjem RKM dr. Saitom Saitijem in njegovimi sodelavci Suzano Tuneva Paunovsko, sekretarko mestne organizacije Skopje, Sashem Taleskijem, vodjem programov in mednarodne službe, Ljupko Petkovsko, strokovno sodelavko za socialno dejavnost in zbiranje sredstev ter Zaklino Popovic, vodjo financ.


Rdeči križ Makedonije in Slovenije si po podpisu sporazuma o medsebojnem sodelovanju v letu 2012 redno izmenjujeta študijske obiske. Predstavniki RKS so spomladi 2013 obiskali Rdeči križ Makedonije, predstavniki RKM pa so RKS obiskali drugič. Prvič sta se Rdeča križa Slovenije in Makedonije v Sloveniji srečala v jeseni 2014.

Predsednik Rdečega križa Slovenije dr. Dušan Keber je po pogovorih s predstavniki RKM dejal, da je lahko Rdeči križ Makedonije, ki je v svojem okolju močan in pomemben steber humanitarnosti, v marsikakšnem pogledu zgled Rdečemu križu Slovenije.



Predstavniki obeh nacionalnih društev dobro sodelujejo tudi v okviru različnih srečanj Federacije, v primeru naravnih nesreč ter drugih dogodkov pa hitro aktivirajo pomoč. 

»Rdeča križa Makedonije in Slovenije se srečujeta z mnogimi podobnimi izzivi, zato izmenjava izkušenj in znanj pomembno prispeva h krepitvi obeh nacionalnih društev,« je ob obisku dejal dr. Sait Saiti, generalni sekretar RKM in se Rdečemu križu Slovenije in Studiu Moderna iskreno zahvalil za donacije ob nedavnih poplavah v Makedoniji.


Generalna sekretarka RKS Renata Brunskole je ob tem povedala: »Rdeči križ Slovenije je Rdečemu križu Makedonije takoj nakazal 7.000 evrov in pričel zbirati denarne prispevke, ki se jih je doslej nabralo za več kot 7.500 evrov in bodo v prihodnjih dneh nakazani na račun RKM,« je povedala 

Studio Moderna, ki pravi, da se vedno rada odzove na pozive za pomoč je Rdečemu križu Slovenije za pomoč prizadetim v nedavnih poplavah v Makedoniji poklonil 208 ležišč v skupni vrednosti 80.000 evrov: »Ker poslujemo po celotnem Balkanu in smo z našimi podjetji prisotni v vseh naših bivših republikah, še toliko več pozornosti polagamo na to regijo. Tako smo že dve leti nazaj z materialno donacijo pomagali v poplavah v Bosni, letos smo se odločili, da priskočimo na pomoč tudi Makedoniji.

VIDEO POSNETEK S TISKOVNE KONFERENCE


Zahvaljujemo se RK Slovenija in RK Makedonija za vso pomoč pri dostavi materialne pomoči iz Slovenije,« so ob današnjem srečanju predstavnikov obeh Rdečih križev sporočili iz Studia Moderna.

Vir. Rdeči križ Slovenije