petek, 16. september 2016

Otroški nasmeh je samo en klic stran

V soboto, 17. septembra 2016, bo 9. dobrodelni koncert Rdečega križa Slovenije v Cankarjevem domu v Ljubljani vsem ljudem, ki bi radi pokazali svoje veliko srce, ponudil priložnost, da del svojega delijo z ljudmi, ki jih je življenje na različne načine prikrajšalo. Rdeči križ Slovenije letos obeležuje 150-letnico izvajanja humanitarnega poslanstva na Slovenskem. Sto petdesetletna zgodovina Rdečega križa na Slovenskem je zgodba o najbolj ranljivih in skrbi zanje. Zgodba o požrtvovalnosti, preudarnosti, ponižnosti, solidarnosti in modrosti. Zgodba o ljudeh, ki so večji od samih sebe. O ljudeh, ki radi delijo z drugimi.V soboto, 17. septembra 2016, se bo novo poglavje te zgodbe odvilo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, kjer bodo nastopili znani slovenski glasbeni izvajalci ob spremljavi Big banda RTV Slovenije pod vodstvom Lojzeta Kranjčana. ManuElla, Ina Shai, Nuška Drašček, Matjaž Kumelj, Slavko Ivančič in Matjaž Švagelj, Anika Horvat, Manca Špik, Andraž Hribar, Gašperji, Viviana Kukar, XXL vokalna skupina Tomaža Kozlevčarja, Eva Černe, Žiga Lakner in Alenka Gotar bodo z izvajanjem slovenskih uspešnic sami darovali. Med koncertom bo otroški nasmeh dobesedno samo en klic stran.

Koncert bosta namreč neposredno prenašala nacionalna televizija in nacionalni radio, prostovoljci v Kontaktnem centru NLB d.d. pa bodo zbirali sredstva preko telefona. Vsote zbranih sredstev bodo sporočali znani Slovenci: Marko Filli, Igor E. Bergant in Toni Cahunek. Koncert bosta povezovala Bernarda Žarn v Cankarjevem domu in Mateja Rosa v Kontaktnem centru NLB. Častni pokrovitelj in slavnostni govornik koncerta je predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar. Na 9. dobrodelnem koncertu Rdečega križa Slovenije bomo zbirali sredstva za nakup živil za prehranske pakete v vseslovenski humanitarni akciji »Lepo je deliti« in za otroke, da bodo vsaj teden dni preživeli ob morju v okviru vseslovenske humanitarne akcije »Peljimo jih na morje«.

V preteklih letih smo dobrosrčnost skoraj 50.000 darovalcev, delili z mnogimi. Z zbranimi sredstvi smo omogočali nakup 64.890 dodatnih prehranskih paketov s kar 649 tonami prehranskih izdelkov in 195 tonami pralnega praška. S tem smo pomagali številnim družinam in posameznikom v stiski. Lani so ljudje v humanitarnih centrih RKS prejeli 53.000 prehranskih paketov, letos pa do konca julija že 20.000.

V letu 2016 bo Rdeči križ Slovenije omogočil letovanje okoli 1450 otrokom iz socialno ogroženih družin. RKS socialna letovanja organizira v sodelovanju z območnimi združenji Rdečega križa Slovenije, omogočijo pa jih namenska sredstva FIHO, donatorska sredstva
podjetja Tuš oz. akcije »Pričarajmo nasmeh«, sredstva, pridobljena iz naslova morebitnih drugih donacij (letos Radio 1) ter z namenskimi sredstvi zbranimi v vseslovenski humanitarni akciji »Peljimo jih na morje!«

Kljub dejstvu, da je samo Rdeči križ Slovenije v zadnjih 60 letih omogočil letovanje več kot 600.000 otrokom, kar je več kot četrtina vseh prebivalcev Slovenije, ostaja žalostno dejstvo, da je vsako leto za počitnice prikrajšanih še veliko otrok.

»Potreb po prehranskih paketih in socialnih letovanjih je vsako leto več kot jih lahko pokrijemo s svojimi možnostmi,« pravi predsednik Rdečega križa Slovenije dr. Dušan Keber in dodaja, da gre razloge za to iskati v slabšanju socialnega položaja državljanov, zato je zelo pomembno, da Rdeči križ Slovenije v dobro vseh iz prikrajšanih okolij organizira humanitarne akcije in da donatorji to podprejo.

Rdeči križ Slovenije