petek, 30. september 2016

Nagovor predsednika vlade ob 70. obletnici ZDUS

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je danes kot osrednji govorec na slavnostni akademiji ob 70-letnici Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) predstavnikom zveze v imenu vlade čestital ob njihovi obletnici ter se zahvalil za humanitarni prispevek in vse trenutke, ki so jih namenili starejšim v zavidljivih sedmih desetletjih delovanja. Prav to je lastnost, zaradi katere smo Slovenci prepoznani kot plemeniti, je izpostavil premier ter zagotovil, da bo vlada ZDUS prav zaradi tako plemenitega poslanstva in uspešnih dosedanjih prizadevanj ob strani stala še naprej.Premier je pri tem pozval k še večjemu medgeneracijskemu sodelovanju.



Z udeleženci slavnostnega dogodka, ki je potekal v sklopu 16. Festivala za tretje življenjsko obdobje, je premier delil nekaj svojih misli o starejših, pa tudi mladih. Kot je izpostavil, se vlada zavzema za modernizacijo naše družbe, kar pa ne pomeni, da bomo dovolili, da v teh procesih starosti ne bi več dojemali kot častitljive kategorije, je opozoril. Ob tem je pozdravil, da se tako v Sloveniji kot nekaterih drugih bolj tradicionalnih družbah, starosti ne sramuje, temveč časti.

Premier dr. Cerar je pri tem pozval k še večjemu medgeneracijskemu sodelovanju. Spodbujajmo bližino, druženje, je dejal, saj vsi tvorimo družbo. Tako se bomo tudi bolje razumeli, med nami bo manj tabujev ter več uspeha za vso družbo, je še poudaril. Ob aktualnih demografskih trendih si prizadevajmo za pogoje, da bo čim več otrok, vnukov, je še pozval, saj potrebujemo tako modrost kot mladostno energijo.

Predsednik vlade je še spomnil, da je vlada prav na včerajšnji seji sprejela sklep o uskladitvi pokojnin. Ni veliko, a vsaka uskladitev je pomembna, saj na ta način vendarle dvigamo pokojnine, je izpostavil premier. Vlada bo zato tudi v prihodnje naredila vse za rast in razvoj v naši državi. Dobrih novic pa bo še več, če bomo le nadaljevali tako, povezani, s pogledom na jutri, je nadaljeval. Vlada bo kmalu pripravila zakon o dolgotrajni oskrbi, je dejal ter spomnil na pripravo strategijo dolgožive družbe, kjer je konstruktivno angažiran tudi ZDUS, za kar se je premier danes posebej zahvalil.

Seveda pa so pred nami veliki izzivu, zlasti z vidika financ, je dejal premier in obenem zagotovil, da bomo tudi zanje našli rešitve. Dobra novica je pa vendarle ta, da je vse več možnosti za delo, zaposlenost raste. Vlada bo tako podpirala gospodarstvo še naprej, saj smo vendarle naredili prve odločnejše korake iz krize. Zato bodimo bolj optimistični in si kot družba dokažimo, da zmoremo, je dejal. Pri tem je še sporočil, da so za vlado predlogi ZDUS dobrodošli, ter zvezi zagotovil, da vlada išče ustrezne rešitve v skladu z zmožnostmi.

Z udeleženci prireditve je premier delil še eno od svojih izkušenj, ko se je v preteklih letih z velikim veseljem udeležil delavnic, na katerih so se starejši od mlajših učili dela z računalnikom in drugih digitalnih veščin, mlajši pa so lahko prisluhnili izkušnjam starejših, je opisal premier in tako ilustriral, da se lahko prav vsi učimo drug od drugega. Zato, kot je dejal, čim večkrat obiščimo starejše in ustvarjajmo žlahtna dolgoročna medgeneracijska partnerstva.

Ob zaključku se je premier še enkrat zahvalil vsem članom in članicam ZDUS-a za vse, kar so naredili za starejšo generacijo, ter jim zaželel uspešno nadaljevanje z dobrimi deli tudi v bodoče, da bomo živeli bolj povezani in tako tudi bolj zadovoljni.

Vir: KPV