torek, 2. december 2014

ZZZS uvedel terapevtsko skupino zdravil za zdravljenje zelene mrene-glavkoma

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je pred dnevi uvedel že sedmo terapevtsko skupino zdravil, in sicer za zdravila z lokalnim delovanjem za zdravljenje zelene mrene - glavkoma. Cene teh zdravil naj bi zaradi tega padle za okoli 24 odstotkov. Na ta način bi ZZZS skupaj s prostovoljnim zdravstvenim zavarovalnicam, na leto, prihranili okoli milijon evrov, ki bi ga lahko porabili za nova biološka zdravila in skrajšanje čakalnih vrst. 

IMG_2124

Vodja oddelka za zdravila na ZZZS Jurij Fürst je pojasnil: »V terapevtsko skupino za zdravljenje zelene mrene-glavkoma so vključene samo kapljice za lokalno zdravljenje glavkoma. Vseh učinkovin je 15, zdravil 24, kot referenčno učinkovino smo izbrali latanoprost, ker je učinkovina z največ študijami, cenovno ugodna in učinkovita. Trenutno poteka 14-dnevno prehodno obdobje, ko še ni preplačil in se cene šestih zdravil, ki še niso prilagodile oziroma znižale ceno lahko to še storijo«, je poudaril Fürst.

IMG_2133

Slovenski sistem terapevtskih skupin je prijaznejši od sistema v nekaterih drugih državah, poudarjajo na ZZZS. Slovenski bolnik se lahko izogne doplačilu z izbiro drugega zdravila, medtem ko so na primer v Avstriji, Nemčiji ali na Hrvaškem doplačila obvezna in se gibljejo od enega do 10 evrov, odvisno od države.

Po napovedih generalnega direktorja Samota Fakina bo ZZZS poslovno leto zaključil ugodno, okoli 30 milijonov evrov bodo lahko vložili v skrajševanje čakalnih vrst, s pričakovanjem na dobre obete v prihodnjem letu, saj bodo naslednji teden sprejemali poslovni načrt za leto 2015.