četrtek, 27. november 2014

Praznični december 2014 v Ljubljani

Praznične decembrske prireditve v Ljubljani se pričenjajo v sredo, 3. decembra. Tradicionalni del decembrskega programa so Miklavžev in Praznični sejem, Miklavžev sprevod, Dobra vila, nastopi lajnarjev na ulicah in trgih, Božični koncert, pet sprevodov Dedka Mraza s spremstvom, predstave uličnih gledališč, glasbeni program na ljubljanskih trgih in silvestrovanje na prostem z ognjemetom. 

VIDEO: Petra Stušek, Turizem Ljubljana - Praznični december 2014 v Ljubljani.

Letošnja novost, v skladu z nazivom Zelena prestolnica Evrope 2016, je trajnostno naravnana uvedba vračljive embalaže v okviru sejemskih prireditev December 2014 v Ljubljani. Cilj je zmanjšanje števila odpadne embalaže in ohranjanje čistega okolja. V ta namen smo letos gostincem ponudili 5.000 vračljivih keramičnih lončkov, ki jih bodo obiskovalcem sejemskih prireditev ponujali v zameno za kavcijo v višini 2 evra.



Novost v programu letošnjega leta je Čarobni gozd - ustvarjalne delavnice za
otroke. Na ustvarjalnih delavnicah, ki bodo potekale od 6. do 24. decembra na Kongresnem trgu, bodo otroci lahko izdelovali novoletne, naravi prijazne okraske in z njimi okrasili smrekov gozdiček sredi praznične Ljubljane. Dodatna novost je tudi Silvestrovanje za otroke. 31. decembra so letos prvič od 16. ure dalje na Kongresni trg vabljene družine z otroki, starimi do 10 let (ali kakšno leto več), iz Ljubljane in širše okolice, da skupaj prvi vstopijo v novo leto. V novo leto bodo skupaj z Dedkom Mrazom in drugimi pravljičnimi junaki simbolično vstopili ob 17. uri.




















V okviru glasbenega programa bodo na odrih na Novem trgu, Kongresnem trgu, Mestnem trgu, Trgu francoske revolucije in na Pogačarjevem trgu nastopili številni slovenski in tuji glasbeni izvajalci: Hamo & Tribute 2 Love, Eva Hren & Sladcore, Moonlighting Orchestra, Uroš Peric kvartet, Cover lover z Majo Keuc, Parni valjak, Čuki, Modrijani, Big Foot Mama, Siddharta, Danijela, Oto Pestner, Alfi Nipič, Hellcats, Mladi gamsi, Daniel Rampre – Slo Joe Cocker, Andreja Zaletelj, Ansambel Poljanšek ml. in drugi.


Letošnja osrednja tema okrasitve nosi naslov Vesoljske igrače. Avtor osvetlitve, Zmago Modic, v zasnovo okrasitve vpeljuje novo temo - intelekt. Ta nastopa kot osnova duševnega in duhovnega življenja, pa tudi, po umetnikovih besedah kot »igra, ki nenadno spreminja smer iz linije v elipso, krog v črto«. Letošnja okrasitev bo, kot napoveduje Zmago Modic, izrazito dinamična. Geometrijske oblike bodo prehajale druga v drugo, zvezde se bodo spreminjale v krogle, s čimer bo pravljica o vesolju dobila novo zanimivo nadaljevanje.



Po Ljubljani bo nameščenih približno 64 kilometrov svetlobnih skulptur ter lučnih girland na drevesih in na sedmih smrekah, ki bodo na Prešernovem trgu, pri Figovcu, na Levstikovem trgu, pod Trančo, pri Magistratu ter v notranjosti Magistrata in na Ljubljanskem gradu. Osrednjo smreko na Prešernovem trgu, visoko 15 metrov in okrašeno s približno 10 kilometri luči, je Mestni občini Ljubljana podaril meščan iz Trnovega. Smreka pri Figovcu pa je darilo mesta Zagreb mestu Ljubljana.




















V ta namen se bo uvodne prireditve 3. decembra, Začetek prešernosti v Ljubljani, udeležila tudi namestnica zagrebškega župana, ga. Sandra Švaljek. Župan in namestnica se bosta po uvodni prireditvi sprehodila po okrašenem središču mesta do Figovca, kjer bosta skupaj prižgala luči na podarjeni smreki. V Turizmu Ljubljana so pripravili decembrski ogled praznično okrašene Ljubljane, kjer bo na večernem sprehodu po mestu mogoče doživeti pravljično Ljubljano, vsak dan s pričetkom ob 18. uri, iz TIC na Stritarjevi ulici.


Za obiskovalce decembrskih prireditev bo od 1.12.2014 do vključno 1.1.2015 omogočeno brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu: od ponedeljka do vključno petka med 18.30 in 5.00, ob sobotah od 18.30 dalje, ob nedeljah in praznikih pa ves dan, do 5.00 naslednjega dne.



Program prireditev v okviru projekta December 2014 v Ljubljani je objavljen na uradnih spletnih straneh zavoda Turizem Ljubljana www.visitljubljana.com ter Mestne občine Ljubljana www.ljubljana.si.

Besedilo: Janez Platiše Foto: Janez Platiše, Dunja Wedam, Miha Fras
Vir: Turizem Ljubljana