ponedeljek, 29. maj 2017

Kako varen je vaš dom?

Ob zaključku študijskega leta in v okviru Tedna vseživljenjskega učenja je študijska skupina Dom, kultura bivanja, oprema in prenova pri Univerzi za tretje življenjsko obdobje, ki jo vodi Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh., 18. maja v Ljubljani pripravila predstavitev projekta in brošure Kako varen je vaš dom; vodnik po varnem stanovanju za starejše ljudi, ki si tako lahko sami, brez velikih stroškov uredijo stanovanje tako, da bo varnejše in udobnejše. Vodnik ima tudi nekaj napotkov za takrat, ko želimo prenoviti dom.

foto platise-9235
Gospa Alijana Šantej z Univerze za tretje življenjsko obdobje predstavi namen predavanja. Desno na fotografiji je mentorica skupine.

foto platise-9220
Predavanje se je pričelo z uvodnikom mentorice skupine, arh. Barbare Železnik Bizjak, ki je potem dala besedo svojim študentkam, ki so predstavile posamezne določene sklope. Naloge so se med študijskim letom lotile skupaj, potem pa se dogovorile, da si ob predstavitvi razdelijo delo. Poleg mentorice, ki je predstavitev povezovala in dopolnjevala, so se tudi študentke z vso resnostjo lotile predstavitve. Sama je predstavila najprej problematiko dostopa do vhoda, sam vhod, predsobo in stopnice. Pomembna je dobra osvetlitev, nedrseče površine, na stopnišču pa dobra ograja in prazne stopnice brez navlake. Navedenih je bilo še kup drugih problematičnih mest, ki jih lahko sami popravimo in uredimo, da bodo varna.

foto platise-9212
Gospa Jelka Zupan predstavi statistične podatke o varnosti v lastnem domu. Starejši ljudje so namreč še posebej ogroženi na lastnem domu zaradi padcev in drugih poškodb, povezanih s slabo ali neprimerno ureditvijo prostorov in opreme.

foto platise-9218
Gospa Dragica Emeđi spregovori o zbiranju in analiziranju podatkov za oblikovanje končnih kriterijev varnosti po prostorih. Požrtvovalno je zbirala in uredila pripombe, ki so jih druge študentke zbrale in podale mnenja o težavah in nevarnih mestih v posameznih prostorih.

foto platise-9226
Gospa Biljana Vojnović predstavi, kako potencialno nevarna je kopalnica. Kopalnica je moker prostor, najbolj nevarne so drseče površine, neustrezno odpiranje tuš kabin, vrat prostora, same tuš kadice in ravnanje z električnimi napravami.

foto platise-9230
Gospa Marija Velikonja predstavi dnevno sobo in ključna mesta za varnost in udobje. V dnevni sobi si radi odpočijemo, gledamo televizijo ali delamo z računalnikom. Udobni sedeži so zelo pomembni, ne prenizki in ne previsoki. Predvsem pa ne na kolesih, kar je izredno nevarno.

foto platise-9234
Gospa Hedvika Pavlica Kolman spregovori o pomembnosti udobne in dovolj velike spalnice. Premajhne spalnice so kar tipična lastnost naših stanovanj. Poskrbimo za dovolj visoko posteljo in umaknimo vse nevarne preproge ali jih prilepimo na tla.

Za ogled brošure kliknite TUKAJ
S predstavitvijo so poslušalci dobili kratek uvid v problematiko opreme lastnega doma, kjer prevečkrat pozabimo na lastno varnost. Sprehodite se s spiskom iz brošure po stanovanju ali hiši in preverite, kako varno je vaše bivalno okolje!

Besedilo: arh. Barbare Železnik Bizjak
Fotografije: Janez Platiše