četrtek, 11. maj 2017

Najmodernejši nakupovalni Center SES v Šiški bodo odprli leta 2019

Ljubljana, 10.5.2017 - »Skupna vrednost celotno naložbe, v katero bo vključenih več različnih investitorjev, bo približno 150 milijonov evrov,« je na novinarski konferenci, na kateri so predstavili nadaljevanje projekta gradnje nakupovalnega centra v Šiški, povedal Marcus Wild, generalni direktor SES, ki bo upravljavec in lastnik novega in najmodernejšega nakupovalnega središča pri nas. To bo na območju Šiške, najbolj gosto naseljene mestne četrti v Ljubljani, zraslo do jeseni 2019. Gradnja se bo pričela junija.

                      Z leve: mag. Igor Mervič, Toni Pugelj, Marcus Wild in Zoran Janković, Andreja Jernejčič.
»Slovenija je za nas izredno perspektiven trg, saj tukaj že upravljamo štiri nakupovalna središča, kar pomeni, da zelo dobro poznamo nakupovalne navade slovenskih kupcev. Z novim centrom pa bo Ljubljana dobila odlično dopolnitev k obstoječemu nakupovalnemu okolju širšega mestnega središča,« je poudaril generalni direktor SES, ki velja za vodilno družbo na področju gradnje, razvoja in upravljanja nakupovalnih središč v Sloveniji in sosednji Avstriji, trenutno pa upravlja kar 30 nakupovalnih središč v šestih državah srednje, južne in vzhodne Evrope.

Po več letnih zapletih imamo sedaj vsa dovoljenja je z zadovoljstvom povedal Toni Pugelj, direktor projekta Šiška. »Na gradbeno dovoljenje smo čakali več kot pet let in pol, natančneje kar 1954 dni. Za lažjo predstavo naj vam povem, da spis za pridobitev gradbenega dovoljenje vsebuje kar 216 različnih dokumentov,« je več let trajajočo zgodbo pridobivanja pravnomočnega gradbenega dovoljenja na kratko strnil Pugelj. Objekt bo gradilo od 1000 do 1500 ljudi, njegovo odprtje pa bo prineslo 700 novih delovnih mest. Najprej se bodo lotili gradnje celotne prometne in komunalne infrastrukture, v zadnji četrtini leta pa bodo začeli tudi z izvajanjem del na samem objektu.Igor Mervič, generalni direktor Spar Slovenija in največji najemnik nakupovalnega središča v Šiški ter z najbolj modernim hipermarketom Interspar v slovenskem prostoru pa je dejal. »Lokacija je ena najboljših in je za nas pomembna z več vidikov, tako prometno kot tudi zato, ker tukaj živi veliko ljudi, obiskovalci centra pa bodo prihajali tudi iz širšega gravitacijskega območja. Poleg tega s tem novim trgovskim centrom in posledično z novo trgovino Interspar, če rečem malo v šali, ne bomo ostali zgolj pri 13 megamarketih,« je napovedal Mervič, ki je bil kritičen tudi do dolgotrajnega procesa pridobivanja gradbenega dovoljenja. »Tako veliko investicijo – govorimo namreč o več kot 100 milijonski investiciji – bi morala spremljati in podpirati tudi vlada oziroma nek vladni organ. Ni normalno, da je naš pravni sistem takšen, da lahko na upravnih sodiščih izgubiš več deset tožb, kar pomeni, da se lahko kot sosed pritožuješ skoraj v nedogled.«Začetek gradnje novega nakupovalnega središča v Šiški je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. »Ta SES center ima neko posebnost, prinaša veliko zelenja na svoji strehi. Srčno upam, da bodo to, kar so naredili v centrih v Beljaku in Salzburgu, oba centra sem videl tudi sam, nadgradili z učinki, predvsem na področju energetske varnosti in zelene tehnologije. Skozi ta center bo tudi ta del Šiške dobil svojo zeleno površino. Čakam na začetek gradnje in čimprejšnje otvoritve.«

Nakupovalno središče v Šiški, ki bo stalo neposredno ob ljubljanski severni obvoznici, bo obsegalo 32.000 kvadratnih metrov najemnih površin s približno 90 trgovinami in 1600 parkirnimi mesti. Na enem mestu bo poleg nakupovalnih užitkov ponudilo tudi možnost kakovostnega preživljanja prostega časa in kulturnega udejstvovanja.

VIDEO - Predstavitev nakupovalnega centra SES ŠIŠKA


Njegov zaščitni znak bo tudi moderna arhitekturna oblika, ki bo združevala elemente svetlobe in vode. Njegova posebnost, kakršne v slovenskem prostoru še nismo videli, pa bo tudi živahna strešna terasa, na kateri bodo obiskovalcem na razpolago igrišča za različne športne aktivnosti, kot so badminton, odbojka, mini golf in tenis. V družbi SES so projektiranje zaupali uglednemu avstrijskemu arhitekturnemu biroju ATP Arhitekti in inženirji, ki bo svojo nalogo izpeljal tudi v sodelovanju s slovenskimi podizvajalci.

Pripravil:Janez Platiše
Foto:Janez Platiše in SES.