nedelja, 28. maj 2017

Janče 2017 – Spominska slovesnost

Janče, 28.5.2017 - Na Jančah je bila spominska slovesnost na kateri je bil slavnostni govornik Tit Turnšek, predsednik ZZB. Prireditev je bila v počastitev 75. obletnice boja 2. grupe odredov NOV in POS in 148. obletnice spopada slovenskih kmetov in nemških turnerjev na Jančah.


Tit Turnšek je v nagovoru obsodil razraščajoči fašizem, medvojne kolaborante in revizionizem (smer, ki hoče spremeniti nauk) pravičnega partizanskega boja. Ljubljanski župan Zoran Janković pa je dejal, da se je potrebno proti razraščajočemu fašizmu doma in v Evropi boriti v vsaki vasi. Litijski župan Franci Rokavec pa je rekel, da Janče povezujejo ljubljansko in litijsko občino, da je bila bitka na Jančah domoljubnega značaja, ter da "kdor zanika to bitko ne more biti pravi Slovenec".





Pozdravni nagovor pa je imela tudi Branka Kastelic, ZZB Moste Polje, O Jožetu Kovačiču, narodnem heroju, pa je pripovedoval predstavnik ZZB Stična. V kulturnem sporedu so nastopili pevski zbor Zora Janče, Litijska godba, učenci GŠ Moste Polje in učenci iz podružnične šole Janče z učiteljico Marjano.


HEJ BRIGADE poje pevski zbor Zora Janče ob spremljavi Litijske godbe.