petek, 30. maj 2014

SIRikt 2014 – Učencu naproti

V Kranjski Gori je potekala tridnevna 8. Mednarodna konferenca SIRikt 2014, tradicionalni in največji dogodek v Sloveniji s področja izobraževanja. Na njej so domači in tuji strokovnjaki predstavljali spremembe, ki jih sodobna tehnologija z vsemi mobilnimi napravami prinaša v učni proces. Konference se je udeležilo nekaj več kot 1100 udeležencev iz Slovenije in tujine. Svoj način in program dela je predstavila tudi Simbioza.


SIRikt 2014 je bil sestavljen iz večih dogodkov. Prvi del konference je potekal videokonferenčno, drugi del pa se je odvijal v Kranjski Gori. Prvi dan je bil v znamenju Arnesove konference z naslovom Izmenjujemo znanje, naslednji dan je bil namenjen osrednji temi Učencu naproti. Na zaključnem delu konference pa je potekal projekt E-učbeniki s poudarkom naravoslovnih predmetov v osnovni šoli in nacionalna konferenca eTwinning – KONFeT.



Na konferenci Arnes 2014 so bile predstavljene različne možnosti, ki jih tehnologija omogoča pri izmenjavi znanja. Izmenjava znanja je meje klasičnih učilnic presegla že v prejšnjem stoletju, sodobna tehnologija pa nam s svojim hitrim napredkom omogoča vedno enostavnejše in učinkovitejše metode posredovanja znanja. Konferenca Arnes povezuje področje izobraževanja, raziskovanja ter kulture in je namenjena širokemu krogu obiskovalcev. 



Naslov osrednje konference je bil UČENCU NAPROTI. Domači in tuji strokovnjaki so na njej predstavljali spremembe, ki jih sodobna tehnologija z vsemi mobilnimi napravami prinaša v učni proces. Trenutno na slovenskih šolah poteka več projektov, med njimi so E-učbeniki s poudarkom naravoslovnih predmetov v OŠ in e-Šolska torba, ki v poučevanje in učenje uvajajo uporabo e-storitev, e-učbenikov ter ostalih e-vsebin. 



Otvoritveni del osrednje konference, kateri je Jure Žerjav, župan Kranjske Gore izrekel dobrodošlico in ji zaželel uspešno delo, se je pričel s plesom senc. Njemu so z nagovorom sledili Aleš Ojsteršek, direktor Urada za razvoj izobraževanja, Gregor Mohorčič, direktor Zavoda RS za šolstvo, Alenka Flander, direktorica CMEPIUS-a in Marko Bonač, direktor ARNES-a mag. 



Otvoritveni plenarni predavanji sta imela učenka 5. razreda OŠ Hoče, Daša Bejat Krajnc, z naslovom Zakaj se raje učim iz digitalnega učbenika, v katerem je poudarila primerjavo med klasičnim in e-učbenik, in Lenart Bučar, učenec 7. razreda OŠ Luisa Adamiča Grosuplje z naslovom Kako mi je računalnik pomagal narediti raziskovalno nalogo?, v kateri je praktično prikazal uporabo merilnih naprav in računalnika pri kemiji.



Udeležence sta s predavanjem navdušila. V Twitter je Bojan Zemljič zapisal: Videti, ko pustita učenka 5. in učenec 7. razreda več kot 500 učiteljev odprtih ust. Neprecenljivo! (Bojan Zemljic @BojanZemljic · May 29Videti, ko pustita ucenka 5. in ucenec 7. razreda vec kot 500 uciteljev odprtih ust. Neprecenljivo! #sirikt)



V večernem delu so podelili nagrade Zlati kabel. Na zanimiv način pa se je predstavila tudi Simbioza. Zlati kabel v starostni kategoriji 4-11 let je dobil projekt »A night in the library«, koordinatorica Nevenka Mandelj, Osnovna šola Litija; v starostni kategoriji 12-15 let, pa projekt »YES - Young Europeans Speak«, koordinator Dejan Kramžar, Osnovna šola Toneta Okrogarja. 



Nagrajenec likovno-literarnega natečaja v obliki fotozgodbe z naslovom Kakšno šolo si želim? je prejela Petra Novak Trobentar iz OŠ Franceta Bevka, Ljubljana. Nagrajenec natečaja Izven zidov učilnic je bila OŠ Dolenjske Toplice pod mentorstvom magistre Urške Bučar.



V petek, zadnji dan konference, so v dopoldanskem času potekale predstavitve. Dejan Cvetković je predstavil Microsoft v izobraževanju, Arijana Blažić je predstavitev naslovila Prihodnost je tukaj, o Vrednotenju kot način učenja v digitalni dobi je govorila Mary Webb, Helle Kirstine Petersen pa je predstavitvi dala naslov Pustite otroke pri miru! 



Popoldanski del konference pa je bil namenjen Odprti učilnici, v kateri so lahko udeleženci kot učenci sodelovali pri pouku ob uporabi mobilnih naprav in e-gradiv oziroma e-učbenikov. Potekala je tudi zaključna konferenca projekta E-učbeniki s poudarkom naravoslovnih predmetov v osnovni šoli. Dogodek KONFeT je bil namenjen vsem eTwinnerjem, v sklopu katerega so organizirali in izvedli tri delavnice ter sodelovali v Odprti učilnici.



Ob že ustaljenih plenarnih predavanjih, kratkih predstavitvah, delavnicah, NeTičNeMiš-u in Odprti učilnici je bila letošnja novost Sejem Daj-dam, katere namen je bil spodbuditi učitelje k čim večji izmenjavi svojih izkušenj in primerov dobre rabe ter s tem k boljšemu medsebojnemu sodelovanju.



Naj na koncu naj še napišem kaj pomeni kratica SIRikt. SIRikt je Splet izobraževanja in raziskovanja z IKT. Organizator konference je bil Zavod Republike Slovenije za šolstvo, soorganizatorji pa Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Arnes, Cmepius in CPI. Podprli pa so ga tudi sponzorji in donatorji.

Foto: Janez Platiše in Drago Jovič