četrtek, 1. maj 2014

1. maj na Rožniku

Tradicionalne prvomajske proslave na Rožniku se je tudi letos udeležilo veliko Ljubljančanov katerim so razdelili okrog 3000 nageljnov. Slavnostni govornik je bil Zoran Jankovič, ki je poudaril pomen socialne varnosti.

56-IMG_1644

Prvomajsko proslavo so organizirali sindikati iz Ljubljane in okoliških krajev, ki nadaljujejo z več kot stoletno tradicijo praznovanja 1.maja na Rožniku, ki je posvečen boju za delavske pravice in pravične socialne razmere, tako v Sloveniji, kot drugod po svetu.



Sedanji čas ni naklonjen delavskim pravicam saj so delavske pravice vedno bolj kršene ali pa se ukinjajo. Zato se socialna varnost krha, naglo narašča revščina, kapitalistični sistem pa je iz dneva v dan bolj brezobzirni, je bilo rečeno na proslavi.



V pestrem kulturnem programu so nastopili Partizanski pevski zbor iz Ljubljane, ki ga je vodil zborovodja France Gornik, Orkester slovenske policije pod taktirko Romana Grabnerja, gledališka umetnica Lara Jankovič in Matko Simčič, gledališki igralec. Po končanem uradnem delu proslave je občinstvo zabaval ansambel Aplavz.



Na poti domov sem srečal 76 letnega Andželkota Babič iz Ljubljane, ki je za bralce portala seniorji.info na orglice zaigral Hej brigade. Povedal je, da na orglice igra že od rane mladosti in da ga je navdušil oče, ki je tudi igral na orglice.