ponedeljek, 19. maj 2014

S komično opero Seviljski brivec zaključek sezone

V SNG Opera in balet Ljubljana bodo kot zadnjo v sezoni premiero uprizorili komično opero Seviljski brivec Gioacchina Rossinija, ki jo bo režiral Krešimir Dolenčić. Na novinarski konferenci je Seviljskega brivca označil kot opero veselja, smeha, ljubezni in radosti. Premiera bo v četrtek, 22. maja, ob 19.30.

IMG_2333

Dolenčić, ki je Seviljskega brivca pred nekaj leti režiral v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu, je dejal, da pomeni ljubljanska uprizoritev še korak naprej od zagrebške. V Ljubljani bodo opero izvedli v slovenskem jeziku v prevodu Nika Štritofa. Prevod je po Dolenčićevih besedah izvrsten. Je pa ob tem opozoril, kako težavno je prevajanje opernih del iz italijanščine, jezika, ki ga je najlažje peti. Sam meni, da je kljub temu komične opere potrebno prevajati, saj jih pevci, ki jih lahko pojejo v domačem jeziku, začutijo drugače ter jih lahko odpojejo bolje.

Z leve: Krešimir Dolenčić, Elena Dobravec, Dejan Maksimiljan Vrbančič in Jože Vidic.

Tenorist Dejan Maksimilijan Vrbančič v predstavi poje Grofa Almavivo, katerega vlogo je prevzel tudi v zagrebški uprizoritvi pod Dolenčićevo režijsko taktirko. Ljubljanska uprizoritev je po njegovih besedah nadgradnja zagrebške, je bolj izpopolnjena in režijsko na višjem nivoju. Več je tudi igre.

000027_0C8A4848

Baritonist Jože Vidic, ki poje Figara, pa je poudaril, da je omenjena vloga izziv za vsakega baritonista. Je razgibana in tehtna ter od pevca zahteva njegov maksimum. Figara je označil kot veselega, razposajenega burkeža, ki se v življenju znajde in iz vsake situacije potegne kar največ. Figara pojeta še Ivan Andres Arnšek in Slavko Savinšek, Grofa Almavivo pa Martin Sušnik k.g., vlogo Rozine pojejo Elena Dobravec, Gordana Hleb k.g. in Norina Radovan.

000042_0C8A4973
Seviljski brivec (1816) velja za vrh in hkrati veličasten sklep buffo opere, nekoč izjemno popularne zvrsti. Opera je nastala po libretu, ki temelji na priljubljeni komediji Pierra Augustina Carona de Beaumarchaisa Seviljski brivec, in je eno najpogosteje izvajanih del v operni literaturi. To je mogoče pripisati čaru duhovite glasbe, polne dopadljivih, mestoma ostro ritmiziranih melodij in značilnih vihravih ansambelskih finalov, solistične arije pa so že zdavnaj postale paradne točke basistov, koloraturnih mezzosopranistk in baritonistov, so o predstavi zapisali v ljubljanski Operi.

0C8A5511

Dirigentska taktirka bo v rokah Lorisa Voltolinija, scenografka predstave je Dinka Jeričević, kostumografka Ana Savić Gecan, kot koreografka je sodelovala Mateja Pučko, dramaturginja predstave je Tatjana Ažman.

Besedilo: STA in Janez Platiše Foto: Janez Platiše in SNG Opera