četrtek, 22. maj 2014

Na Bled z vlakom Ljubljana Festival

Letošnja otvoritvena in promocijskega vožnja z vlakom Ljubljana Festival Slovenskih železnic nas je vodila na Bled, na blejski grad, kjer je potekala novinarska konferenca na kateri so sodelovali Boštjan Koren, Slovenske železnice, Darko Brlek, Ljubljana Festival, Janez Fajfar, Občina Bled in Mojca Polajnar Peternelj, Zavod za turizem Bled. Vožnje z vlakom, odetim v podobo 62. Ljubljana Festivala, so se udeležili predstavniki mestne oblasti, sponzorjev, podpornikov, veleposlaništev in medijev.

IMG_2518
Med vožnjo z festivalskim vlakom nam je vožnjo, ki je hitro minila polepšal Marko Hatlak, ki bo 28. julija v projektu Pasión nastopil v Križankah z violinistom Stefanom Milenkovićem. Ko smo prispeli na ŽP Lesce-Bled nas je tam čakal avtobus LPP, ki je bil ravno tako odet v barve 62. Ljubljana Festivala in se odpeljali na blejski grad kjer nas je prijazno sprejel Janez Fajfar, župan Občine Bled.

IMG_2635Na krajši novinarski konferenci nam je župan Bleda na zanimiv in prijeten način predstavil zgodovino Bleda in blejskega gradu. V nadaljevanju konference, ki je potekala v Viteški dvorani pa je izrazil zadovoljstvo in med drugim dejal: "Zahvaljujem se Festivalu Ljubljana in Slovenskim železnicam, Potniškemu prometu, da sta se obrnila na nas za predstavitev letošnjega programa Festivala Ljubljana. Zagotovo obstaja več logičnih povezav tako po kulturni kot promocijski plati, saj sta Ljubljana in Bled najbolj prepoznavni podobi Slovenije. Kaj šele prepoznavnost in obiskanost obeh gradov! Po drugi strani pa seveda Blejci ne bi bili Gorenjci, če ne bi prislonili svojega piskrčka in izkoristili to priložnost za promocijo svojih poletnih dogodkov.

IMG_2644Rad pa bi videl, če bi Slovenske železnice prilagodile vozne rede obiskom kulturnim dogodkom na Festivalu Ljubljana kakor tudi drugih, na primer v Cankarjevem domu. Takoj se je odzval Boštjan Koren s Slovenskih železnic in povedal, da je to že vse pripravljeno. Zadnji vlak iz Ljubljane proti Gorenjski bo odpeljal ob 23.55, dodatni nočni vlak pa bo med 8. 6. in 28. 9. iz prestolnice odpeljal proti Štajerski ob 0.50. Dodal je še, da si že dalj časa prizadevajo, da bi med Bledom in ŽP Lesce-Bled, redno, tako kod nekdaj, k vsakemu potniškemu vlaku, ki pripelje in odpelje z ŽP Lesce-Bled vozil avtobus. "Uresničitev pa ni odvisna samo od nas." je poudaril Boštjan Koren. Mojca Polajnar Peternelj iz Zavoda za turizem Bled je predstavila program prireditev, ki se bodo dogajale na Bledu o katerem lahko več preberete na spletni strani http://www.bled.si/si/o-bledu

IMG_2653

Sledila predstavitev programa 62. Festivala Ljubljana. Predstavil ga je Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana ter predsednik Evropskega združenja festivalov. Podaril je: "Uvod v dolgo vročo festivalsko poletje je Poletna noč, ki bo 21. 6. na Kongresnem trgu. Tja bodo letos postavljeni še štirje koncerti, in sicer Carmina Burana, ki 1. 7. odpira 62. Ljubljana Festival, projekt Ogenj & led, v katerem bodo 3. 7. nastopili priznani makedonski kitarist Vlatko Stefanovski, Vasko Atanasovski in Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije. 7. 7. bo Verdijevemu Rekviemu dirigiral slavni Riccardo Muti, 8. 7. pa bo širjenje festivalskega duha zunaj obzidja Križank na Kongresnem trgu zaključila slovita mezzosopranistka Elīna Garanča."Več in podrobno pa se lahko s programom seznanite na spletni strani Ljubljana Festival http://www.ljubljanafestival.si/

IMG_2657Darko Brlek je še poudaril pomembnost sodelovanja z lokalnimi skupnosti, ponudniki turističnih storitev, z drugimi kulturnimi institucijami, pa Ljubljanskim potniškim prometom in Slovenskimi železnicami. S slednjimi Festival Ljubljana sodeluje že vrsto let. Tudi letos je na prodajnih mestih Slovenskih železnic v Ljubljani, Kopru, Mariboru in Celju možno kupovati vstopnice za 62. Ljubljana Festival. Z vstopnicami je vožnja z vlakom cenejša za kar 50 odstotkov. »Le skupaj in povezani lahko ustvarimo zgodbo o uspehu,« meni Darko Brlek.

IMG_2678V tem duhu je na koncu novinarske konference sledil podpis sporazuma o sodelovanju na področju javnega potniškega prometa in razvoja turističnih ponudb med občino Bled in Slovenskimi železnicami. Sporazum, ki ga je natisnil grajski tiskar, sta podpisala župan občine Bled Janez Fajfar in direktor SŽ-Potniški promet, d. o. o., Boštjan Koren.

FOTOGALERIJA NOVINARSKE KONFERENCE NA BLEJSKEM GRADU Besedilo in foto: Janez Platiše