sobota, 24. maj 2014

Praznik artičok v Strunjanu

V Strunjanu, pred Krkinim obmorskim centrom Talaso, se je v petek 23. maja pričel praznik artičok, ki bo trajal do nedelje 25. maja. Franco Giassi, predsednik TD Solinar je o prazniku povedal, da si artičoka bolj zasluži praznik kot pa kaki, ker gre za avtohtono rastlino Istrsko artičoko, ki ima na slovenski obali celo daljšo tradicijo kot kaki. Pa še zdravilen je, saj pravijo, da zelo uspešno znižuje holesterol. Program si oglejte tukaj.


V Strunjanu ga poznajo še iz časov pred beneško republiko. Raste na sončnih legah, ki jih na tem koščku raja res ne manjka. Rada ima toploto, maj je njena sezona, je vijoličasto zelene barve, od običajne artičoke je nekoliko manjša, predvsem pa bolj okusna, zaradi česar je pri gurmanih cenjena kot divji šparglji.



Na prireditvenem prostoru lahko kupimo artičoke, pripravljene jedi iz artičok in drugo spomladansko sadje in zelenjavo. Omembe vreden je artičokin sladoled, ki so ga prvič pripravili v Talasu Strunjan. V okviru praznika potekajo tudi predavanja o vzgoji in uporabi artičok, sprehodi po krajinskem parku in ogledi nasadov artičok.