sobota, 10. maj 2014

Ljubljana podelila najvišja priznanja mesta

Ljubljana 9. maja praznuje mestni prazniku in zato je na Ljubljanskem gradu potekala slavnostna seja Mestnega sveta MOL, na kateri so bila podeljena najvišja mestna priznanja. Častna meščana sta postala prof. dr. Ljubo Bavcon in akademski slikar Jože Ciuha.


Mestna občina Ljubljana je naziv častni meščan glavnega mesta Ljubljana podelila mednarodno uglednemu znanstveniku, univerzitetnemu pedagogu in publicistu prof. dr. Ljubu Bavconu

kot poklon humanistu in znanstveniku, ki je vse svoje strokovno, pedagoško in publicistično delovanje namenil družbeni preobrazbi, v kateri naj bi veljale vrednote demokracije, delitve oblasti, strpnosti, vladavine prava in učinkovitega pravnega varstva človekovih pravic. Z izkušnjo v narodnoosvobodilnem boju in prestajanjem vojaškega zapora v Italiji in Nemčiji je v Sloveniji že v času federativne jugoslovanske republike postavil najvišje civilizacijske standarde z nasprotovanjem smrtni kazni. Prof. dr. Ljubo Bavcon je pionirski predhodnik varuha človekovih pravic, med prvimi je opozarjal na izbrisane in dolga leta vodil Svet za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin.



Mestna občina Ljubljana je naziv častni meščan glavnega mesta Ljubljana podelila akademskemu slikarju, pisatelju in univerzitetnemu pedagogu Jožetu Ciuhi

v čast velikemu svetovljanu, ki kot pronicljiv ilustrator, grafik, akvarelist, mozaicist, avtor tapiserij in obsežnega slikarskega opusa zaznamuje slovensko slikarstvo 20. stoletja. Mednarodna umetniška javnost ga je počastila s častnim članstvom v Ruski akademiji umetnosti, francoskim in avstrijskim državnim priznanjem ter široko odprtimi vrati uglednih svetovnih galerij kot sta dunajska Albertina in londonska Tate Gallery. Kot prvi živeči umetnik je razstavljal v Van Goghovem muzeju v Amsterdamu in več kot tristokrat v galerijah po vsem svetu. S študijem vzhodnih religij in kultur je navdihnil svoje številne učence doma in v svetu, letos pa je ob svoji devetdesetletnici doživel odlično obiskano retrospektivno razstavo v Jakopičevi galeriji.



Nagrade mesta Ljubljana za leto 2014 so prejeli:


Ljubica Podboršek, ambasadorka slovenskega znakovnega jezika, Stojan Batič, figuralni kipar, Zdravnik Aleksander Doplihar, specialist medicine dela, športa in prometa, Marjan Sedmak, avtor zamisli in zasnove delovanja Dnevnih centrov aktivnosti za starejše v Ljubljani in Zdenka Vrdlovca, filmski kritik

Plakete mesta Ljubljana so prejeli:

Tone Fornezzi Tof, Javni zavod Festival Ljubljana, Športno društvo Sokol Bežigrad in Kulturno umetniško društvo Svoboda Črnuče.



Ljubljana svoj mestni praznik praznuje v spomin na 9. maj 1945, ko je bila s sirenami z Ljubljanskega gradu oznanjena težko pričakovana in odločno izbojevana svoboda. Ljubljana, mesto heroj, je s partizansko vojsko pregnalo okupatorja in premagalo Žico, ki je grozeče obdajala Ljubljano in v letih vojne omejevala življenja Ljubljančank ter Ljubljančanov.

Foto: Janez Platiše