petek, 25. december 2015

Božične praznične maše in bogoslužja

Na Božič, krščanski praznik Jezusovega rojstva, so v cerkvah po vsej državi potekale praznične maše in bogoslužja. Dopoldne sem obiskal bogoslužje v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja, ki ga je vodil škof Geza Filo, popoldne pa mašo, ki jo je v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja vodil nadškof Stanislav Zore.





















V božični pridigi je evangeličanski škof Geza Fila med drugim dejal: "Vsaka božično novoletna voščilnica, ki jo prejmemo ali jo nekomu pošljemo, je vedno dokaz tega, da v teh dneh nekdo misli na nas in da tudi sami namenjamo lepe misli in dobre želje nekomu, ki nam je blizu ali ga imamo radi. Gre za izraz spoštovanja in ljubezni med ljudmi, ki smo med seboj povezani, tudi če nas deli velika razlika v oddaljenosti ali mišljenju."





















V nadaljevanju pridige pa je ugotavljal in razmišljal: "Človeško dostojanstvo doslej še nikdar v zgodovini ni bilo tako zaščiteno z zakoni, kot je danes, pa tudi nikdar prej človeško dostojanstvo ni bilo tolikokrat napadeno, kot je danes. Smisel življenja smo skrčili na srečo, zadovoljstvo, veselje in materialne dobrine. Kdor tega ne dosega, ne samo, da ne more, ampak po merilih tega sveta celo kot da ne sme preživeti. To je paradoks sodobnega veka!


Jezus ni prišel med nas, da bi le posamezniki lahko obogateli. Ni prišel, da bi le posamezniki imeli vsega v izobilju. Jezus se je v Sveti božični noči rodil, da pomnoži ljubezen do vseh, ki so obupani, razočarani, nejevoljni nad sedanjim stanjem v družbi, razdraženi zaradi ponižanj, lačni kruha, ker nimajo službe."


Nadškof Stanislav Zore je v pridigi pri polnočnici v ljubljanski stolnici dal poudarek usmiljenju in med drugim dejal: "Božje usmiljenje pa se nam ne podarja samo v čudežu Jezusovega rojstva, ampak tudi v čudežu evharistije (zahvale). Betlehemski dogodek je prav glede tega čudovito zgovoren. Marija je Novorojenega povila v plenice in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora."


Na Božični dan pa je v pridigi pri popoldanski maši pridigal o odpuščanju, kako mora beseda vedno postati meso ker drugače postane le zgodovina, spomin in ni več življenje ter kako reči NE sodbi in obsodbi. V video posnetku si oglejte nekaj odlomkov pridige.

VIDEO: Odlomki pridige nadškofa Stanislava Zoreta

Besedilo, foto in video: Janez Platiše