nedelja, 7. januar 2018

Zimski festival velikih imen svetovne glasbe

V Unionski dvorani Grand Hotela Uniona v Ljubljani bo med 10. in 14. februarjem 2018 nastopil vsestranski glasbenik in violinski virtuoz Nigel Kennedy. Po dolgoletnem premoru se s koncertom ob 50. obletnici delovanja vrača zasedba New Swing Quartet, z večerom opernih arij pa bosta festival zaokrožila eden vodilnih svetovnih tenoristov Ramón Vargas in mednarodno uveljavljena sopranistka Elvira Hasanagić ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Facunda Agudina. Zimski festival bo potekal v secesijskem slogu zgrajeni Unionski dvorani, ki še dandanes velja za izjemno prizorišče za koncertne dogodke.



Angleški violinist Nigel Kennedy sodi med najvidnejše violiniste vseh časov. Izhaja iz glasbene družine, saj so bili tako starši kot stari starši glasbeno izobraženi. Že od rosnih let velja Kennedy za čudežnega dečka. S sedmimi leti je začel obiskovati glasbeno šolo Yehudi Menuhin, kasneje pa se je izobraževal v New Yorku na ugledni glasbeni akademiji Juilliard. Pri 16 letih je prvič nastopil v priznani koncertni dvorani Carnegie Hall, pri 28 letih pa je posnel prvi album, na katerem je izvedel znani violinski koncert skladatelja Edwarda Elgarja. Leta 1989 je ob spremljavi Angleškega komornega orkestra, zaslovel s posnetkom Vivaldijevih Štirih letnih časov.

Nigel Kennedy, violina.


Album, ki so ga prodali v več kot treh milijonih izvodov, velja za enega najbolje prodajanih albumov klasične glasbe vseh časov. Z virtuozno tehniko in unikatnim talentom Kennedy navdihuje mlade glasbenike, ki se izpopolnjujejo tako na popularnem kot tudi klasičnem področju. Je vsestranski glasbenik, violinski virtuoz, prepričljiv talent in nekonformistični umetnik, ki se rad približa občinstvu. Kot humanitarec se zavzema za neprivilegirane in revne, bori se proti zatiranju manjšin in za tiste, katerih glas bi se drugače preslišal. Je dobitnik številnih mednarodnih nagrad (Echo, Bambi, Grammy idr.), med drugim je leta 1997 prejel nagrado Brit za neizmeren prispevek k britanski glasbi. Na prihajajočem Zimskem festivalu se bo predstavil z glasbo Bacha, eno lastnih kompozicij ter uspešnicami Georga in Ira Gershwina 10. 2. 2018 ob 19.00 v Unionski dvorani Grand Hotela Union.

NewSwingQuartet.


Zasedba New Swing Quartet bo letos praznovala 50 let delovanja. Dve leti pred ustanovitvijo skupine, leta 1968 – takrat so se imenovali TuEmDiDži - so Rado Razdevšek (bariton), Dare Hering (prvi tenor) in Gregor Bezenšek (drugi tenor) dobili ploščo slovitega Golden Gate Quarteta, po zgledu katerega so se odločili ustanoviti tudi svojo zasedbo. Februarja leta 1968 se jim je pridružil Marjan Petan, dve leti kasneje pa je pristopil še Oto Pestner (nadomestil je Gregorja Bezenšeka) in počasi so glasbeniki začeli osvajati slovensko občinstvo z duhovnimi pesmimi ameriškega juga. Glasbo gospelov in spiritualov, začinjeno z nekoliko sodobnejšim pridihom, je kvartet na svojih številnih gostovanjih prenesel na odre po vsem svetu in se uspel uvrstiti med vodilne gospel zasedbe. V letih 1976, 1985 in 1988 so se glasbeniki odpravili na večjo turnejo po Evropi in vzhodnoazijskih državah, dva meseca so potovali po Severni Ameriki, redno pa so koncertirali tudi po Vzhodni Evropi. Nastopali so na številnih festivalih in skupnih koncertih, za svoje delo pa so prejeli številne nagrade. Njihova bogata diskografija obsega tako studijske kot koncertne posnetke, posebno zanimanje pa so požele tudi njihove božične plošče. Nastopili bodo 12. 2. 2018 ob 19.00 v Unionski dvorani Grand Hotela Union.

Ramon Vargas, tenor.


Večer opernih arij bo zaznamoval eden vodilnih svetovnih tenoristov Ramón Vargas, ki se je z glasbo seznanil že v mladosti. Leta 1982 je debitiral s Haydnovo opero Lo Speziale, sledila je zmaga na tenorskem tekmovanju Enrica Carusota, študij pa je uspešno dokončal na Dunaju pod vodstvom Lea Müllerja. Leta 1992 je sledil še mednarodni debi v Metropolitanski operi, ko je v vlogi Edgarda iz opere Lucia di Lammermoor nadomestil Luciana Pavarottija. Dandanes nastopa v priznanih opernih hišah kot so npr. milanska Scala, londonska operna hiša, dunajska Državna opera, Arena Verona, Opera Bastille, idr. Prejel je tudi nagrado Lauri-Volpi za najboljšega opernega pevca, nagrado Gina Tanija za umetniške dosežke, Britanska opera ga je razglasila za umetnika leta, Avstrijska revija Festspiele pa ga od leta 1999 vsako leto umesti med vodilne svetovne tenoriste. Med drugim je leta 1998 v milanski Scali izvedel nepozabni recital priljubljenih mehiških pesmi. Leta 2001 mu je Nemška fono akademija podelila nagrado ECHO Klasik – pevec leta.

Elvira Hasanagić, sopran.

Na koncertu se mu bo pridružila tudi sopranistka Elvira Hasanagić, katero že od samega začetka njene profesionalne pevske poti kritiki, kot tudi publika in strokovna javnost, označujejo za enega obetavnejših glasov na operni sceni. V eni od najpomembnejših strokovnih nemških revij Das Opernglas so jo za vlogo Lucie v Donizettijevi operi Lucia di Lammermoor razglasili za novo pevko belcanta. Sodelovala je z orkestri svetovnega kova kot so Orkester Bavarskega radia in Berlinska državna kapela, s Slovensko filharmonijo in Orkestrom Državnega gledališča am Gärtnerplatz iz Münchna. Za umetniške dosežke v letu 2017, ji je mesto Dresden in Nemško društvo za podporo opernih pevcev podelilo naslov Mlada umetnica leta 2017. Je dobitnica številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih (leta 2016 je prejela 1. nagrado in posebno nagrado žirije na mednarodnem tekmovanju »Zinka Milanov«) ter štipendistka Ministrstva za kulturo RS, DAAD, Nemškega združenja gledališč, Fundacije Ana in društva Richard Wagner Ljubljana.

Solista se bosta z najlepšimi arijami Mozarta, Donizettija, Puccinija, Čajkovskega, Ciléa, Verdija in Rossinija predstavila ob boku Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko argentinskega maestra Facunda Agudina predstavila 14. 2. 2018 ob 19.00 v Unionski dvorani Grand Hotela Union.