četrtek, 11. januar 2018

Brez panike, cepiva proti gripi je dovolj

Tisti zdravstveni domovi, ki so do srede naročili nove zaloge cepiva proti gripi, so danes ta cepiva že prejeli. So pa tudi danes na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prejeli nove prošnje za dobavo cepiv. Zjutraj so imeli na NIJZ še 2300 odmerkov cepiv na zalogi, je v današnji izjavi za medije dejala Eva Grilc iz NIJZ.


Povedala je tudi, da letošnja gripa ne kaže posebnosti in je primerljiva z drugimi državami v Evropi. Število obolelih narašča, pojavljata se virus A in B. Prevladuje virus A pri katerem se pojavljata oba podtipa virusa, H1N1 in H3N2. Dejala je tudi, da je še vedno čas za cepljene (cepivo prične delovati po 10 dneh). Ko se cepimo ne smemo imeti vročino ali biti prehlajen. Še najbolje je, da se gremo cepit k svojem zdravniku, ki pozna naše zdravstveno stanje in s katerim se lahko tudi pogovorimo o kakšnih nejasnostih v zvezi s cepljenjem.

Cena cepljenja za kronične bolnike in osebe starejše od 65 let je 7 evrov. Stroške cepiva za te bolnike krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), zato te osebe plačajo le storitev, za katero je dogovorjena cena 7 EUR. Cena cepljenja za ostale samoplačnike pa je za odrasle in otroke stare 3 leta in več 14 evrov, za otroke stare 6-35 mesecev pa 12 evrov. Štiričlansko družino cepljenje tako stane 56 evrov. To pa je že kar visok strošek. Menim, da bi se za cepljenje proti gripi cepilo več ljudi, če bi bilo cepljenje proti gripi brezplačno.

Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti) in nosečnice. Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge.