sreda, 31. januar 2018

Predsednik Vlade Miro Cerar odprl sejem Natour Alpe-Adria

Predsednik Vlade Republike Slovenije Miro Cerar je uradno odprl sejem Natour Alpe-Adria. V svojem nagovoru je poudaril, da je sejem Natour Alpe Adria eden pomembnejših turističnih dogodkov v Sloveniji, ki ponuja pestre strokovne vsebine ter je hkrati odlična priložnost za sklenitev novih mednarodnih poslovnih vezi na področju turizma. Na sejmu se letos predstavlja preko 200 turističnih ponudnikov iz 11 držav. Osrednja tema prireditve je zeleni aktivni turizem, ki zasleduje koncept »Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma v obdobju 2017 – 2021«, ki jo je konec preteklega leta sprejela vlada.

Foto STA


Miro Cerar je še dodal, da "Slovenija v leto 2018 upravičeno vstopa z velikimi pričakovanji, saj je za nami uspešno leto 2017, v katerem smo zabeležili odlične rezultate: ne le slovenskega turizma, temveč celotnega gospodarstva". Turizem je ena še posebej svetla točka našega gospodarstva. "Veseli me, da vedno več tujih obiskovalcev prepozna Slovenijo kot atraktivno, zeleno, prijazno in varno destinacijo", je dodal premier. Slovenijo je lani obiskalo več kot 4,7 milijona turistov, kar je 13 odstotkov več kot v predhodnem letu. Skupaj so ustvarili skoraj 12 milijonov prenočitev, kar v primerjavi s predhodnim letom predstavlja 11-odstotno rast. Število tujih turistov se je lani povečalo za 17 odstotkov na 3,4 milijona, ustvarili so skoraj 8,1 milijona prenočitev.

VIDEO - Otvoritveni nagovor Mira Cerarja, predsednika Vlade RS


Podatki kažejo, da se je Slovenija na zemljevidu sveta uspela pozicionirati kot privlačna, trajnostno naravnana turistična destinacija. To dokazuje tudi udeležba na naših mednarodnih dogodkih s področja turizma ter priznanja in nagrade, ki so slovenskemu turizmu dodeljene s strani tujih strokovnjakov. Še posebej ponosni smo lahko na naziv prve Zelene destinacije na svetu v letu 2016 ter ugledne nagrade National Geographic World Legacy Destination Leadership v letu 2017. 

Foto Janez Platiše


Svoj nagovor je predsednik Vlade RS je nagovor zaključil z naslednjimi besedami: "V prav vsakem kotičku naše države najdemo zgodbe, bogato naravno in kulturno dediščino ter kreativne in inovativne ljudi. Zato smo prepričani, da nam bo uspelo uresničiti vizijo, ki smo si jo zastavili v novem strateškem dokumentu, da bo Slovenija prepoznavna kot globalna zelena butična destinacija za zahtevnega obiskovalca, ki išče raznolika in aktivna doživetja".

Foto Janez Platiše
Po končani uradni otvoritvi se je predsednik Vlade RS Miro Cerar, s spremstvom, ogledal sejem. Številni razstavljavci in obiskovalci sejma Natour Alpe Adria so se želeli z njim fotografirati.

Foto Janez Platiše


Pred tem so podelili so že osmič podelili nagrado Jakob za kakovost in odličnost v regiji Alpe Jadran. Tokrat je Jakoba na temo Inovativni turistični programi in ponudba na vinskih cestah prejelo podjetje Gols Connect. Podjetje razvija zelo natančno in premišljeno ponudbo na vinorodnem območju Golsa ob Nežiderskem jezeru (Neusiedler See), katerega večji del je na Gradiščanskem v Avstriji, njegov manjši, skrajni južni del pa na Madžarskem. Nagrado je izročil Janez Bogataj, predsednik strokovne komisije, katere člana sta bila Jožko Sirk in Lojze Wieser.