ponedeljek, 1. januar 2018

Na Silvestrsko noč so imeli dežurni zdravniki v UKC Ljubljana veliko dela


UKC Ljubljana. Foto: Janez Platiše.



Ljubljana, 1. januar 2018 – »V porodnišnici Ljubljana (KO za perinatologijo) Ginekološke klinike UKC Ljubljana so se v letu 2018 (do 6. ure zjutraj) rodili štirje otroci, dva dečka in dve deklice. Prvi deček je privekal na svet ob 00:01 (minuta po polnoči), nato se je ob 00:11 rodila prva deklica. Sicer smo imeli na Silvestrovo 14 porodov, od tega pet dečkov in devet deklic. V letu 2017 smo imeli v ljubljanski Porodnišnici skupaj 5928 porodov, od tega kar 173 parov dvojčkov, enkrat pa so se nam rodili tudi trojčki,« je povedal Uroš Višić, dipl. zdravstvenik s KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana.


»Dežurni zdravniki na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana so v minulih 24 urah v sprejemni ambulanti obravnavali 20 otrok, od katerih so jih 11 sprejeli na Pediatrično kliniko UKC Ljubljana. Šest otrok je bilo obravnavanih zaradi akutnega alkoholnega opoja in/ali uživanja drog, najvišja vrednost etanola v krvi je bila 1,8 promila,« je povedala doc. dr. Anamarija Meglič, dr. med., strokovna direktorica Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Na Internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana je bilo v preteklih 24 urah obravnavanih 55 bolnikov, od tega v noči z 31. 12. 2017 na 1. 1. 2018, 26 bolnikov. To noč je bilo veliko CT preiskav, pripeljana sta bila dva alkoholna opoja, en bolnik pa je bil, zaradi življenjske ogroženosti, premeščena v enoto za intenzivno medicino. Po besedah Matjaža Marinča, dipl. zdravstvenika, ostalih posebnosti na Internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana ni bilo.

V Urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC Ljubljana so v 24 urah (od 7. ure 31. 12. 2017 do 7. ure 1. 1. 2018) pregledali in oskrbeli 153 poškodovancev. Od tega jih je bilo 21 hospitaliziranih. Obravnavali so 13 težkih poškodb (čez dan), ponoči tri, ter 72 lažjih poškodb čez dan in ponoči 44. 17 pacientov so oskrbeli v mavčarni. Obravnavali so tudi dva pacienta, poškodovana s pirotehničnimi sredstvi, štiri poškodovane v pretepu, enega z vbodno rano ter tri poškodovane v prometni nesreči.

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana je po besedah dežurne zdravnice, mag. Tadeje Kotar, noč z 31. 12. 2017 na 1. 1. 2018 potekala mirno. V urgentni ambulanti je bilo pregledanih 13 bolnikov, kar je manj kot lani. Trije bolniki so bili sprejeti na kliniko. Povečanega števila obolelih zaradi respiratornih okužb niso zaznali.

V Službi za urgentno nevrologijo Nevrološke klinike sta dežurna zdravnika specializant nevrologije Primož Žužek, dr. med., in specialistka nevrologije Anita Resman Gašperšič, dr. med., skupaj z drugim osebjem v zadnjih 24 urah oskrbela 20 nujno napotenih pacientov, od katerih sta dva potrebovala nadaljnje zdravljenje na Nevrološki kliniki. »Število obravnav je bilo manjše od dnevnega povprečja, ki znaša 31,« je še povedal Igor Rigler, dr. med., vodja Službe za urgentno nevrologijo Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

»Dispečerska služba Reševalne postaje UKC Ljubljana je od 19. ure 31. 12. 2017 do 7. ure 1. 1. 2018 obravnavala 54 intervencij. Reševalna vozila Reševalne postaje UKC Ljubljana so opravila 26 intervencij, v dveh primerih je intervencijo opravilo urgentno vozilo z zdravnikom, 28 intervencij pa so opravili drugi izvajalci. Opravljeno je bilo tudi 13 posvetov po telefonu. V to število niso vključene intervencije, ki so jih opravile službe, ki so zagotavljale zdravstveno varstvo na prireditvah,« je sporočil Tahi Globačnik, vodja izmene Reševalne postaje UKC Ljubljana.