ponedeljek, 15. oktober 2018

Dunaj: Z nosom do manj zavržene hrane

Tretjina vse hrane, ki jo letno pridelamo na svetu, pristane v smeteh. Predvsem mladi so pogosto nezaupljivi glede obstojnosti živil, zato jih tudi pogosteje zavržejo. Dunajsko socialno in okoljsko združenje Wiener Tafel organizira posebne senzorične delavnice, s katerimi želijo ozavestiti mlade in posledično zmanjšati količino zavržene hrane.

Foto :homas Gneist

Nova pobuda dunajskega združenja Wiener Tafel proti odpadni hrani je namenjena mladim med 12. in 16. letom. Na desetih brezplačnih interaktivnih delavnicah z naslovom »Izostrimo čute – preprečimo zavrženo hrano« bodo mladi spoznavali živila, njihovo uporabo in skladiščenje ter izurili svoja čute. Delavnice se začnejo oktobra letos, ko obeležujemo tudi svetovni dan hrane. Mladi se bodo med drugim naučili, da je večina jogurtov uporabnih še kar nekaj časa po poteku roka trajanja, da jabolk ne smemo skladiščiti zraven ostalih vrst sadja ter da paradižnik, krompir in čebula ne sodijo v hladilnik.

Foto: Lukas Haberl


»Opazovati, okušati, otipati, vohati, poslušati ter se naučiti, kako zaupati lastnim čutilom – in se nato odločiti, ali jabolko in jogurt res spadata v smeti ali lahko iz njiju naredimo še kaj dobrega. Z delavnicami želimo opremiti mlade z znanjem, da bodo lahko take odločitve sprejemali sami,« je povedala vodja delavnic Monika Heis iz združenja Wiener Tafel.

V Avstriji vsako leto zavržejo 760.000 ton hrane, od tega 577.000 ton neupravičeno. Kar 36 odstotkov oziroma 206.000 ton tovrstnih odpadkov nastane v gospodinjstvih. V nedavni raziskavi so ugotovili, da 52 odstotkov ljudi živilo zavrže zaradi nesigurnosti glede užitnosti izdelka, 20 odstotkov zaradi nepravilnega shranjevanja in 18 odstotkov zaradi poteka roka uporabnosti. Najpogosteje zavržemo sadje, zelenjavo, kruh in mlečne izdelke. Pri tem so ravno mladi tisti, ki najhitreje vržejo živilo v smeti, čeprav bi bilo lahko še užitno.