torek, 9. oktober 2018

Termam Snovik prvo mesto za Kneippovo bosonogo pot

V okviru strokovnega festivala Dnevi slovenskega turizma, ki je letos potekal od 8. do 10. oktobra v Portorožu je v ponedeljek, 8. oktobra 2018 v Hotelih Bernardin potekala zaključna prireditev s podelitvijo priznanj Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018. Terme Snovik so v kategoriji Naj tematska pot sodelovale s Kneippovo bosonogo potjo in zasluženo osvojili prvo mesto. Podelitve so se udeležili podžupan Občine Kamnik Matej Slapar, dolgoletni direktor in sedanji prokurist Term Snovik Ivan Hribar in Katarina Hribar. 



Ocenjevalna komisija, sestavljena iz članov Turistične zveze Slovenije je Terme Snovik obiskala na višku turistične sezone in si podrobno ogledala urejenost Kneippove bosonoge poti, nad videnim so bili navdušeni. Nominirane so bile štiri poti: Zdraviliška pot, Pot pastirskih škratov, Naravoslovna učna pot »Po sledeh vodomca« ter Kneippova bosonoga pot.

V Termah Snovik so v okviru dvoletnega projekta »Zdravi v naravi s Kneippanjem« letos odprli daljšo 3,2 kilometrov dolgo in krajšo bosonogo pot. Daljša pot je speljana ob obstoječi poti Palčka Snovička in vključuje tudi elemente za razgibavanje, štorkljasto hojo po strugi potoka in snoviški zeliščni napitek.

Dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna je želja po urejenem in gostoljubnem okolju, ki po mnenju pobudnikov tekmovanja Turistične zveze Slovenije ključno vpliva na uspešnost razvoja turizma.

Sebastian Kneipp, nemški duhovnik in vodni terapevt (1821 – 1897) je postavil sistem 5 stebrov za ohranjanje zdravja telesa in duha: voda, zelišča, gibanje, prehrana in ravnovesje. Kneippova življenjska filozofija je preprosta in primerna za vsakega izmed nas. Hoja z bosimi nogami je ena najbolj učinkovitih naravnih telesnih terapij.