torek, 9. oktober 2018

Kristalni Triglav prejmeta Boštjan Noč in Drago Bulc

Portorož, 8. oktober 2018 - Na Dnevih slovenskega turizma, ki potekajo v Portorožu, bodo drevi na svečanosti v Gledališču Tartini v Piranu, podelili najvišja priznanja v turizmu. Dobitnike so razglasili na dopoldanski novinarski konferenci. Društvo turističnih novinarjev Slovenije za vidne dosežke v turizmu vse od leta 2011 podeljuje priznanje Kristalni Triglav. Člani društva so se odločili, da Kristalni Triglav 2018 podelijo Čebelarski zvezi Slovenije s predsednikom Boštjanom Nočem na čelu. 

Boštjan Noč. Foto Miha Črnič.


Slovenski čebelarji so se v celovito turistično ponudbo Slovenije najprej vključili s panjskimi končnicami, z zaščitenim slovenskim medom in drugimi čebeljimi proizvodi v obliki izvirnih spominkov. Kasneje so začeli urejati številne izobraževalne poti s prikazom slovenskih tipičnih čebelnjakov in pomena čebel za človeka in okolje, ki so najprej pritegnile domače, kasneje pa vse več tujih obiskovalcev. Slovenski čebelarji so hkrati organizirali tudi več mednarodnih posvetovanj in srečanj s popularizacijo kranjske čebele ter s tem poskrbeli tudi za promocijo slovenskega turizma in Slovenije nasploh.

Vrhunec promocije je Čebelarska zveza Slovenije dosegla, ko je v Združenih narodih uresničila idejo o praznovanju 20. maja kot Svetovnega dneva čebel. O tem so poročali vsi najpomembnejši mediji, kar je Slovenijo na zelo žlahten način postavilo na zemljevid sveta, hkrati pa je bila to tudi odlična promocija za Slovenijo kot prvo zeleno turistično državo na svetu. 

Drago Bulc. Foto Cveta Potočnik.


Kristalni Triglav za osebnost 2018 podeljujejo vsi organizatorji osrednje slovenske turističnega dogodka Dnevi slovenskega turizma. Letos priznanje dobi Drago Bulc, dolgoletni novinar in predsednik Društva turističnih novinarjev v Slovenije.

V utemeljitvi priznanja so zapisali, da Drago Bulc – novinar, voditelj in urednik - slovenskemu turizmu ni posvetil le kariere, ampak življenje. Njegovo ime neločljivo povezujemo z oddajami ter rubrikami kot so Turistični globus, Dobrodošli, Popotniška malha, Homo Turisticus, Na lepše, Turistika, Bulc te gleda, Ture Avanture ... ter z odmevnim podeljevanjem »Turističnih nageljnov« in »Turističnih bodečih než«. Njegov turistični film Največje plavajoče zabavišče na svetu pa je na 13. Mednarodnem festivalu turističnega filma dobila priznanje za najboljši turistični film. Njegov pristop k turističnim tematikam je dinamičen in hkrati poglobljen, pogled pravično kritičen, a tudi hudomušen.

Danes je v pokoju, a v turističnem novinarstvu je Drago Bulc še zmeraj aktiven in prizadeven ter izjemno dejaven predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije.

Njegov zaščitni znak? Vedno eleganten in nepogrešljiv metuljček. »Turizem je tisto, kar mi je pisano na kožo,« je povedal v enem od številnih intervjujev. In kako res je to!