sobota, 13. oktober 2018

Žito praznuje 70 let uspešnega poslovanja

Ljubljana, 13.10.2018 – Praznovanje ob 70 letnici Žita je potekao na ljubljanski tržnici oziroma Pogačarjevem trgu. Ko sta Janez Bojc, generalni direktor Žita in Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana za 70 rojstni dan Žita slovesno razrezala velik Jelenov hlebec so obiskovalci lahko okušali številne najbolj prepoznavne kruhe in sveže pekovsko pecivo. Družinsko obarvan dogodek je poskrbel tudi za animacijo najmlajših. V otroških delavnicah 'Od zrna do kruha' so lahko skozi oblikovanje in peko kruha spoznavali, kako nastaja kruh.

Janez Bojc, generalni direktor Žita in Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana sta za 70 rojstni dan Žita slovesno razrezala velik Jelenov hlebec.


Pred tem je bila novinarska konferenca na kateri so sodelovali. Z desne: Janez Bojc, generalni direktor Žita, Rok Cankar (vodja kategorije pekarstva v Žitu), Mojca Cepuš (svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje ter certificirana nutricionistka pri Befitu), Miha Špiček in Adela Pukl (kustosov Slovenskega etnografskega muzeja. Vodil jo je Boštjan Romih.

Novinarska konferenca, ki jo je vodil Boštjan Romih.


Na konferenci so med drugim povedali, da so v zadnjih 70 letih v Žitu spekli 1,5 milijonov ton kruha in peciva in da v Žitu izdelava vsakega hlebca traja v povprečju osem ur in da še danes najboljši kruh izdelujejo ročno. Pekarska in mlinarska dejavnost v Žitu predstavlja največji delež, kar 46 % prihodkov od prodaje. Prepoznavnost in priljubljenost krušnih izdelkov, ki jih lahko v Sloveniji kupite na 2469 prodajnih mestih. Žitove vrste kruha in pekovski izdelki so na voljo že v 15 državah. Izvozijo jih kar 6 tisoč ton letno. V letu 2017 je celotna prodaja skupine Žito znašala 126 milijona evrov, od tega je 24 odstotkov od celotne prodaje ustvarila z izvozom.

Žitove vrste kruhov so priljubljene doma in v tujini. 


Janez Bojc, generalni direktor Žita je med drugim dejal: "Naši najbolj prepoznavni kruhi so skozi leta postali sinonim za različne tipe kruhov doma, vse bolj pa postajajo priljubljeni tudi v tujini. Med krušnimi izdelki največ izvozimo tistih za dopeko. Z zavestjo, da je imel kruh glavno mesto v prehrani naših prednikov in tak ostaja še danes, ustvarjamo edinstvene izdelke z vtkanimi sodobnimi načini tehnologije peke ter z izbiro tradicionalnih starih žit in visoko kakovostnih žitaric. Ob upoštevanju trendov in želja potrošnikov želimo s svojo tehnološko dovršenostjo, pri peki in inovativnem razvoju, graditi našo zgodbo tudi v prihodnje. Umestiti se želimo kot nosilec proizvodnje kruha, sodobnega živila s kakovostnimi sestavinami, tudi v širšem evropskem prostoru."

Danes pri pripravi izdelkov izbirajo tudi stara žita, kot so ajda, kvinoja in pira. Foto Platiše.


Rok Cankar, vodja kategorije pekarstva v Žitu, je dejal: "Danes pri pripravi izdelkov izbirajo tudi stara žita, kot so ajda, kvinoja in pira. Vračamo se k nekaterim starim tehnologijam, kot so uporaba kvasnih nastavkov, podaljšana fermentacija in uporaba kislega testa. Pri razvoju novih izdelkov upoštevamo trende povečanja naravno prisotnih funkcionalnih sestavin ter izdelujemo manj komplekse, a kakovostne izdelke z enostavnimi deklaracijami."

Kruh ostaja s svojimi prehranskimi vlakninami nepogrešljiv del uravnoteženega načina prehranjevanja. Foto Platiše.


Mojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje ter certificirana nutricionistka pri Befitu pa je povedala: "Kakovosten kruh ostaja s svojimi prehranskimi vlakninami nepogrešljiv del uravnoteženega načina prehranjevanja. Kot vir ogljikovih hidratov našemu telesu daje energijo. Za naše zdravje so najbolj blagodejni kruhi z ovsom in ječmenom ter kruhi iz polnozrnate moke, ker imajo veliko vlaknin."

Skupina Ane Monro je na oder so postavila tradicijo namakanja goljufivih ljubljanskih pekov v Ljubljanico. Foto Platiše.


Zbrani so uživali tudi v gledališki predstavi, ki jo je uprizorila ulična gledališka skupina Ane Monro. Na oder so postavili tradicijo namakanja goljufivih ljubljanskih pekov v Ljubljanico. Sodnik je s tehtanjem kruha ugotovil, da sta pekarici goljufali in jih obsodil z namakanjem v Ljubljanici. Pred izvršitvijo kazni pa je sodnik, ker živimo v demokraciji, občinstvo vprašal ali naj izvrši kazen ali ne. Občinstvo je predlagalo naj jo oprosti. Sodnik je predlog sprejel vendar pekaricama prepovedal peči kruh. Dovolil pa jima je prodajo Žitovega kruha ker je najboljši. Sodnikovo odločitev sta pekarici z veseljem sprejeli.

Arhivski posnetki Žita.


Začetki Žita segajo v leto 1948, ko je podjetje začelo poslovati. Prvotno dejavnost mlinarstvo so pozneje razširili še s pekarstvom in testeninarstvom. Skozi desetletja so svojo dejavnost dopolnjevali, širili proizvodnjo po celi Sloveniji in tako bogatili ponudbo z visokokakovostnimi in inovativnimi izdelki. Tako danes na policah trgovin najdete tudi Žitove riže, žitarice, zamrznjene izdelke, čaje, konditorske izdelke, začimbe in čokolado.