ponedeljek, 15. oktober 2018

Prvi uradni obisk slovenskega predsednika v Etiopiji in Podsaharski Afriki #foto #video

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na uradnem obisku v Zvezni demokratični republiki Etiopiji, kjer ga gosti predsednik dr. Mulatu Teshome.


Gre za prvi uradni obisk predsednika Republike Slovenije v tej državi in potrjuje vzajemni interes za poglobitev dvostranskih odnosov in gospodarskega sodelovanja ter krepitev vloge Slovenije v regiji, tudi v okviru skupne zunanje in varnostne politike EU ter razvojnega sodelovanja.

Pred predsedniško palačo je predsednika Republike Slovenije z vojaškimi častmi sprejel gostitelj, predsednik Zvezne demokratične republike Etiopije dr. Mulatu Teshome. Sledil je pogovor obeh predsednikov na štiri oči, nato pa plenarni pogovori med delegacijama obeh držav.

Predsednika sta ocenila, da so dvostranski odnosi med državama dobri in se strinjala, da bo prvi uradni obisk slovenskega predsednika zagotovo okrepil politične in vsestranske odnose med državama. Soglašala sta, da je še veliko možnosti za nadgradnjo gospodarskega sodelovanja, trgovine in investicij. Za slovenska podjetja je Etiopija zanimiva tudi kot odskočna deska za prodor na druge afriške trge.Etiopski predsednik Teshome je predstavil notranjepolitične razmere v državi in poudaril, da je Etiopija tudi sedež Afriške unije in je tako lahko vez med Slovenijo in vsemi državami Afriške unije. Predsednik republike je etiopskemu gostitelju povedal, da Slovenija od leta 2012 vsako leto prireja mednarodno konferenco "Dan Afrike" ter ga povabil na uradni obisk v Slovenijo. Izmenjala sta poglede na aktualna vprašanja v mednarodnem okolju ter se dotaknila razmer v odnosih med Evropsko unijo in Afriko. Ob tem sta predsednika spregovorila tudi o migracijah.

Sogovornika sta se strinjala, da dobro sodelovanje med državama poteka tudi na multilateralnem področju, predvsem v okviru OZN, kjer je Etiopija trenutno nestalna članica Varnostnega sveta (2017/2018) ter podpredsedujoča članica Sveta za človekove pravice pri OZN, ki mu letos predseduje Slovenija.

 Predsednika sta se dotaknila tudi sodelovanja na področju proizvodnje medu in kolonij čebel, ki jih imajo v Etiopiji več kot pet milijonov, ter spregovorila o možnostih izobraževanja za etiopske čebelarje na slovenski čebelarski akademiji. Ob tem je etiopski predsednik čestital slovenskemu predsedniku za pobudo za razglasitev svetovnega dne čebel, ki je nastala na predlog Čebelarske zveze Slovenije. Na predlog Republike Slovenije so namreč lani decembra države članice Združenih narodov sprejele Resolucijo in 20. maj razglasile za svetovni dan čebel.

Na novinarski konferenci po srečanju je etiopski predsednik poudaril, da je prvi obisk slovenskega predsednika zgodovinskega pomena za odnose med državama. Oba predsednika sta v izjavi poudarila, da imata sorodna stališča glede razmer v svetu in podčrtala vzajemno željo po nadgradnji sodelovanja.


Etiopija je najstarejša neodvisna država v Afriki in med najstarejšimi na svetu; je edina država Podsaharske Afrike, ki nikoli ni bila kolonizirana (z izjemo krajše italijanske okupacije med 1936 in 1941), in ima v regiji veliko zgodovinsko težo. Etiopija je dejavnik stabilnosti na Afriškem rogu in tudi širše. Varnost in gospodarski razvoj sta osrednjega pomena tudi v regionalnem kontekstu. Etiopija se je, kljub številnim krizam v preteklosti, v zadnjem desetletju in pol uveljavila kot otok relativne stabilnosti v regiji Afriškega Roga in Rdečega morja. V letih med 2004 in 2014 je povprečna gospodarska rast Etiopije presegala deset odstotkov.

VIDEO


Predsednik republike Borut Pahor se bo v okviru uradnega obiska sestal tudi s predsednico Doma ljudskih predstavnikov Kamil Muferiat. Predsednik Republike Slovenije bo ob uradnem obisku sprejel na pogovor tudi vodji delegacij Evropske unije pri Zvezni demokratični republiki Etiopiji in Afriški uniji.

Jutri, drugi dan uradnega obiska, se bo predsednik Republike Slovenije srečal s predsednikom Komisije Afriške unije Mousso Fakijem Mahamatom, nagovoril pa bo tudi Odbor stalnih predstavnikov pri Afriški uniji.

Ob robu uradnih srečanj bodo pripravljena tudi srečanja med slovenskimi in etiopskimi podjetji. Predvideno je tudi srečanje gospodarske delegacije s komisarjem Komisije Afriške unije za trgovino in industrijo.

Vir UP  
Foto: Daniel Novakovič / STA