ponedeljek, 21. februar 2022

"Ah, te orglice" 23. Mednarodni festival ustnih harmonik

V soboto, 26. februarja 2022, bo potekal že 23. Mednarodni festival ustnih harmonik "(ah), TE ORGLICE", ki ga zadnji dve desetletji gostijo v Mokronogu. Zaradi epidemije novega koronavirusa so se organizatorji, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in JSKD OI Trebnje, tudi tokrat odločili za spletno izvedbo festivala.



S festivalom, ki vsako leto pritegne številne glasbenike, želijo organizatorji orglice/ustne harmonike približati čim širšemu občinstvu in predstaviti tako znane, že uveljavljene, kakor tudi manj znane in neznane izvajalce, dvigniti raven igranja in ne nazadnje utreti pot temu malemu glasbilu v izobraževalni sistem. Na festival se je prijavilo kar 40 glasbenikov oziroma skupin, od tega 19 iz Slovenije in kar 21 iz tujine. Slovenskim orgličarjem se na festivalu pridružujejo glasbeniki iz Rusije, Poljske, Nemčije, Avstrije, Hrvaške in celo iz Kolumbije.

Prireditev bo potekala v dveh delih, popoldansko spletno revijo, na kateri bodo predstavljeni vsi prijavljeni orgličarji, bodo poslušalci lahko spremljali ob 15. uri na YouTube kanalu in Facebook strani JSKD OI Trebnje. Ob 20. uri bo sledil spletni večerni koncert, ki ga bodo predvajali na televiziji Vaš kanal ter na YouTube kanalu JSKD OI Trebnje in FB strani. Na večernem koncertu se bodo predstavili orgličarji, ki jih bo iz popoldanskega dela izbrala strokovna komisija v zasedbi Miro Božič, predsednik ter člana Tatjana Mihelčič Gregorčič in Miro Dizdar, poleg njih pa še posebni gostje - Sorarmonica Duo, Miro Mohar, Miha Erič, Miro Božič in Benjamin Barbarič. Popoldansko revijo in večerni koncert bo povezovala Petra Krnc Laznik.



Orglice bodo zazvenele v spomin očetu festivala Stanetu Pečku

V sredo, 16. marca 2022, ob 19.30 bodo na posebni prireditvi, ki bo potekala v Zavodih sv. Stanislava v Ljubljani, počastili spomin na idejnega očeta festivala Staneta Pečka, ki je bil tudi sam glasbenik - orgličar in kontrabasist - ter pesnik. Na prireditvi bodo nastopili kvartet kontrabasov Akademije za glasbo v Ljubljani, člana ansambla orglic Sorarmonica, orgličarja Vladimir Hrovat in Simona Perme ter avtorica knjižnih uspešnic in pripovedovalka Petra Škarja.



Festival tradicionalno poteka zadnjo soboto v februarju, saj je ta dan razglašen za Slovenski dan orglic - ustnih harmonik. Organizatorji si prizadevajo, da bi orglice oziroma ustne harmonike v širši javnosti dobile večjo prepoznavnost kot inštrument, na katerega je mogoče igrati ne le lahkotno, temveč tudi zahtevno glasbo, tudi po notah. Ker razlikovanje med orglicami in ustno harmoniko strokovno ni povsem utemeljeno, se je med mojstri inštrumenta uveljavilo mnenje, da se lahkotne, ljudske pesmi igrajo na orglice, zahtevnejše skladbe pa na ustno harmoniko.

Za več informacij o festivalu kliknite TUKAJ

Foto: Alenka Stražišar Lamovšek (arhiv)