nedelja, 6. februar 2022

Robotski sesalnik in pomivalec tal nam olajšata čiščenje

Čiščenje doma ni lahko opravilo. Še manj prijetno. Ko pobrišete prah s polic in omaric je narejena šele polovica dela. Takrat šele nastopi tisti najbolj zoprn del. Tla. Najprej sesanje in nato še pomivanje. Auč. Nič kaj prijeten položaj za križ. Zlasti, ko morate v kuhinji s tal drgniti raztreseno moko ali sladkor. Ampak k sreči si lahko omislite pomočnika, še bolje dva, ki vse to storita namesto vas …



Verjetno ste že vsi slišali za robotske sesalnike. Super zadeva, ki se vam s svojo pridnostjo in simpatičnostjo tako hitro prikupi, da ga boste hitro tretirali, kot hišnega ljubljenčka. Le da zna ta tudi kaj postoriti. Nekateri od njih so se do danes razvili že do te mere, da znajo tla tudi pomiti. A takšna univerzalnost ima včasih tudi svojo ceno.

Kdor zna sto stvari, ne obvlada nobene

Ni vedno tako, a univerzalnost največkrat pomeni, da naprava, ki ima več funkcij, običajno nobene ne opravi najbolje. Poznamo na primer pralno-sušilne stroje. Zaradi pomanjkanja prostora so lahko nadvse dobrodošli, toda jasno je, da sta boljša ločena. Zaradi razlik v teži perila univerzalnega stroja pri različnih funkcijah ali preprosto zato, ker samostojni pralni stroj lahko pere že drugo »žehto«, medtem ko sušilec suši prvo.

Prvič prihranimo na času, dragocenosti katerega se še posebej zavedajo starši majhnih otrok, da o kakovosti izvedbe opravila niti ne omenjamo. Zelo podobno je z robotskimi sesalniki, ki znajo hkrati sesati in pomivati tla. Marsikomu je ideja všeč, čeprav mora proizvajalec za univerzalnost sprejeti določene kompromise.

Če imate tepih, ali sploh rabite pomivalca?

Če standardno velik robotski sesalnik hkrati opravlja obe funkciji, je logično, da se mora to nekje poznati. Košek za smeti je manjši, saj prostornino odžira posoda za tekočino, tudi če funkcije pomivanja nikdar ne uporabite.

Ravno tako je manj prostora za učinkovitejši sistem krtač. V univerzalnih napravah je prostora le za eno samo, praksa pa pravi, da sta dve veliko boljša izbira, saj bolje stepata smeti iz preprog ali tekstilnih talnih oblog. Če je z njimi prekrit večji del stanovanja, funkcija pomivanje nima pretiranega smisla, zato z univerzalno napravo kupite nekaj, česar ne boste uporabljali. Kot bi kupili pralno-sušilni stroj in v njem nikoli sušili perila.

Manj kot je opreme, manj gre lahko narobe

Univerzalni robotski sesalniki imajo funkcijo pomivanja podrejeno sesanju, ki je narekovalo njegovo zasnovo, obliko in način premikanja. Posledica tega je, da so dražji od cenovno dostopnih modelov robotskih pomivalcev ter zaradi neprimerne oblike in mesta modula slabše pomivajo ob robovih sten oziroma pohištva. Težave jim povzročajo tudi fuge med ploščicami, saj jih težje dosežejo.

Potem pa je tu še eno očitno dejstvo. Univerzalnost vedno dvigne kompleksnost zasnove in poveča verjetnost okvar, kar lahko vpliva na udobje uporabe. Zlasti, če ni na voljo uradnega servisa za izbran sesalnik, ki bi se z njim v takšnih primerih ukvarjal.