ponedeljek, 7. februar 2022

Proslava in podelitev Prešernovih nagrad 2022 #VIDEO

Ljubljana, 7.2.2022 - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala podelitev Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada ter proslava ob največjem prazniku slovenske kulture. Malo pred začetkom proslave se je v Mali galeriji Cankarjevega doma z letošnjimi in lanskimi nagrajenci Prešernovih nagrad ter nagrad Prešernovega sklada srečal predsednik vlade Janez Janša s soprogo, zbrane pa sta pozdravila minister za kulturo, dr. Vasko Simoniti in predsednik UO Prešernovega sklada, dr. Jožef Muhovič. Proslave se je udeležil tudi predsednik DZ Igor Zorčič s soprogo.



Slavnostni govornik je bil predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič ki je med drugim dejal: "Živimo v zahtevnem času, ki zabija med telesa razdaljo, med duše nezaupanje, med življenja smrt. Sprašujemo se, kako to obrniti na bolje, zase in za vse nas."



Prešernovo nagrado za življenjsko delo v letu 2022 sta prejela klasični filolog in prevajalec dr. Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent dr. Mirko Cuderman. Nagrado Prešernovega sklada leta 2022 pa so prejeli pesnica in pisateljica Anja Štefan za literarno ustvarjalnost v zadnjih treh letih, dramska igralka Jette Ostan Vejrup za več premiernih vlog v zadnjih treh letih, skladatelj Damijan Močnik za ustvarjalni opus vokalne ter vokalno-instrumentalne glasbe v zadnjih treh letih, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt za vlogo Amelie v Verdijevem Simonu Boccanegri in vlogo Marguerite v Gounodovem Faustu, slikar Dušan Kirbiš za razstavo O izvoru podob v Galeriji mesta Ptuj, režiserka ter avtorica animiranih filmov Špela Čadež za režijo animiranega filma Steakhouse.



Letošnja proslava je potekala pod naslovom Up sreče v prsih hrani sicer Prešernovim verzom iz Krsta pri Savici, ki je bil osrednja točka kulturnega programa prireditve. Priredba in režija je delo Katje Pegan, predstava pa je nastajala v času lanskoletnega zaprtja zaradi epidemije koronavirusa in je produkcija Gledališča Koper. Osrednja lika Črtomirja in Bogomilo sta odigrala mlada igralca Mak Tepšić in Lea Cok, Zdravljico sta interpretirala igralski par Patrizia Jurinčič Finžgar in Vladimir Jurc, prejemniki nagrad Prešernovega sklada ter Prešernova nagrajenca za leto 2022 pa so bili predstavljeni s filmskim zapisom avtorjev Deana Grgurice in Mateja Sukiča. Program pa je povezovala Karin Sabadin.

VIDEO TV SLO - PROSLAVA OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU S PODELITVIJO PREŠERNOVIH NAGRAD IN NAGRAD PREŠERNOVEGA SKLADA  

VIDEO TV SLO - POGOVOR Z dr.KAJETANOM GANTARJEM, PREJEMNIKOM PREŠERNOVE NAGRADE.