nedelja, 6. februar 2022

Na 25. strokovnem seminarju radijske komunikacije je sodeloval tudi Huawei

Ljubljana – Pred nekaj dnevi se je na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani zaključil 25. strokovni seminar radijske komunikacije, na kateri sta s predavanji sodelovala tudi Huaweijeva strokovnjaka. Udeležencem sta predstavila različne pristope pri uvajanju 5G omrežja ter scenarije in izzive pri postavitvi zasebnih omrežij pete generacije.



Strokovni seminar radijske komunikacije 2022 (SRK 2022), ki je potekal med 2. in 4. februarjem, je tudi letos ponudil široko paleto kakovostnih predavanj s področij radijske komunikacij, novosti in trendov, aplikativnosti tehnologij ter različnih tehničnih izzivov in rešitev pri postavljanju in uvajanju omrežij pete generacije. Seminar je bil letos izveden v hibridni izvedbi, organizirala pa sta priznana profesorja na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, izr. prof. dr. Boštjan Batagelj in dr. Tomi Mlinar.

Marko Grebenc, regionalni vodja operative in vzdrževanja Huawei Technologies Slovenija, se je v svojem strokovnem predavanju dotaknil pregleda tehnološkega razvoja in uvajanja omrežja 5G, ki ga za razliko od njegovih »predhodnikov«, lahko vzpostavimo v samostojnem ali nesamostojnem načinu. »Na začetku se pri uvajanju omrežij pete generacije večina operaterjev odloča za nesamostojni 5G v dvojni povezljivosti z obstoječim 4G omrežjem«, je poudaril Grebenc. V prispevku je Grebenc predstavil tudi praktične vidike uvedbe nesamostojnega načina, izzive pri uvedbi ter rezultate testiranja različnih radijskih nosilnikov.



Tamas Boday, direktor integriranih rešitev Huawei Technologies Madžarska in regija Adriatik, je iz tehničnega vidika predstavil področje zasebnih omrežij 5G in številne primere uporabe v industriji, vključno s prvima komercialnima projektoma 5G zasebnih omrežij v Srednji in Vzhodni Evropi. Prenovljena arhitektura omrežij 5G namreč omogoča različne scenarije pri uvajanju zasebnih omrežij. Boday je udeležencem konference predstavil tudi tehnične izzive, s katerimi so se srečali pri izvedbi in pojasnil rešitve, ki so jih razvili pri izvajanju komercialnih projektov.

»Huawei je in bo ostal zavezan vlaganju v raziskave in razvoj ter podporo projektom, ki temu sledijo, saj je to zapisno v našem DNK. To ne pomeni samo vlaganje v lastne razvojen kapacitete, temveč tudi podporo in sodelovanje z drugimi strokovnimi institucijami, projekti, iniciativami, dogodki, kot je strokovna konferenca SRK v organizaciji Fakultete za Elektrotehniko Univerze v Ljubljani« poudarjajo v Huawejiu.

Da Huawei daje velik poudarek razvoju novih storitev in produktov, je pokazala tudi lestvica investicij Evropske komisije (2021 EU Industrial R&D Investment Scoreboard), ki je Huawei uvrstila na drugo mesto na svetu po višini naložb v industrijske raziskave in razvoj.

O Huaweiju
Huawei, ki je bil ustanovljen leta 1987, je vodilni svetovni ponudnik informacijske in komunikacijske tehnološke (ICT) infrastrukture ter pametnih naprav. V podjetju zaposlujejo 197 tisoč zaposlenih in delujejo v več kot 170 državah in regijah ter služijo več kot trem milijardam ljudi po vsem svetu. Od 2015 je Huawei Technologies prisoten tudi v Sloveniji.

Vizija in poslanstvo podjetja Huawei je vsem ljudem, tako doma kot v organizacijah, omogočiti digitalno izkušnjo, da bi ustvarili popolnoma povezan in inteligenten svet. Za več informacij obiščite Huawei na spletnem mestu www.huawei.com

Fotografije: Željko Stevanić