sreda, 9. februar 2022

Obiskovalcem Ruske dače za kulturni praznik pokazali Slavo vojvodine Kranjske

Zgornje Gameljne, 8.2.2022 - Vila Ruska dača v Zg. Gameljnah ima od leta 2011 status kulturnega spomenika. Kot se za praznični dan slovenske kulture spodobi, so bila njena vrata 8. februarja odprta za zgodovine vedoželjne obiskovalce. Razpisali so dva termina ogledov, na koncu so bili potrebni trije. Bližina mestnega središča, lepo vreme, prijetna zelena okolica in nadvse bogata vsebina vile, so pritegnili številne ljubitelje slovenske preteklosti, še posebej spregledanega ali celo zatajenega meščanskega obdobja pred prvo svetovno vojno, v katerega je »ujeta« znamenita Ruska dača.



Tokrat so ob prazniku obiskovalcem pokazali izjemno knjižno bogastvo, ki ga hranijo v svoji knjižnici, prvo in drugo izdajo Valvasorjeve Slave vojvodine Kranjske, izjemne enciklopedične predstavitve takratne Kranjske, ki temeljno zaznamuje našo knjižno, kulturno in zgodovinsko dediščino.



Slava vojvodine Kranjske je izjemnega pomena za slovenstvo, ker gre za najobsežnejše in najbolj temeljito delo o naših krajih in naših prednikih. In ne le to. Tudi v svetovnem merilu to delo sodi med najboljša znanstvena dela iz tega obdobja. Ker gre za zanesljiv vir podatkov o naravi, ljudeh, običajih, družbeni ureditvi in kulturi. Gre za temeljno delo za vse, ki jih zanima zgodovina, geografija in etnologija in predstavlja bogato zakladnico znanja, podatkov in zanimivosti za vsako slovensko družino. Posebnega pomena pa je še posebej zato, ker krepi zavest o takratni povezanosti slovenskega naroda.

Foto: Ruska dača