nedelja, 1. januar 2023

Predsednica Pirc Musar: »Gre za velik in zgodovinski dan za hrvaške in slovenske državljanke in državljane.«

Obrežje, 1.1.023 - Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je na mejnem prehodu Obrežje skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Vlade Republike Hrvaške Andrejem Plenkovićem udeležila slovesnosti ob hrvaškem vstopu v schengensko in evrsko območje.




»Moj prvi obisk v funkciji predsednice republike je poklon Evropi, naši sosedi, evropskemu povezovanju in sodelovanju,« je dejala predsednica in dodala, da je integracija edina možna pot tudi za države Zahodnega Balkana.

»Današnji dogodek je močno sporočilo nadaljevanju procesa povezovanja,« je dejala predsednica Pirc Musar in izpostavila, da bo kot predsednica spodbujala države Zahodnega Balkana, da se čimprej pridružijo evropskim integracijam.




Predsednica Nataša Pirc Musar je spomnila, da sodi v generacijo državljank in državljanov Slovenije, ki je zrasla brez meja med državama.

»Gre za velik in zgodovinski dan tako za hrvaške kot slovenske državljanke in državljane. Hrvaška je priljubljena destinacija za številne prebivalke in prebivalce Slovenije, za nekatere pa je tudi kraj dela in bivanja,« je še poudarila.

»Enako smo veseli ob prevzemu evra, ki bo olajšal poslovanje številnim slovenskim podjetjem na Hrvaškem,« je ob hrvaškem prevzemu evra izpostavila predsednica.




»Kariero sem začela v svetu, ko med Slovenijo in Hrvaško ni bilo meje, in kot predsednica vstopam v novo leto in začenjam kariero v svetu, ko med Slovenijo in Hrvaško spet ni več meje,« je še dejala in dodala, da se želi čimprej srečati tudi s predsednikom Republike Hrvaške Zoranom Milanovićem.

Predsednica se je ozrla na preteklost in spomnila na Primoža Trubarja, voditelja protestantizma v Sloveniji, ki velja za očeta slovenske knjige in slovenske pismenosti. Trubar je skrbel tudi za izdajanje knjig v hrvaščini, ki so bile vse natisnjene v Nemčiji.




»Trubarja je k preseganju geografskih in jezikovnih meja vodila ideja reformacije. Danes nas k takemu preseganju tudi vodi ideja, ideja združene Evrope kot naše širše domovine. Naša skupna zgodovina nas lahko razdvaja ali združuje. Kaj od tega bomo izbrali, je na nas. Naj nas izkušnje preteklosti združujejo za prihodnost,« je še dodala predsednica.

Predsednica se je skupaj z zunanjo ministrico Tanjo Fajon ločeno sestala tudi s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Pogovarjali sta se o globalnih izzivih in vojni v Ukrajini in njenih posledicah. Predsednici Slovenije in Evropske komisije sta govorili o pomenu vladavine prava v Evropi in svetu in spoštovanju mednarodnih norm in principov. Stališča sta izmenjali o vlogi EU pri določanju norm in standardov tudi pri sodobnih izzivih, kot so omejevanje sovražnega govora in dezinformacij na spletu.

  VIDEO
<