torek, 10. januar 2023

Izjava predsednice Nataše Pirc Musar ob protestnih shodih pacientk in pacientov po Sloveniji

Sem iskrena zagovornica vsem enako dostopnega in kakovostnega javnega zdravstva.




Področje zdravstva je eno od temeljnih strateških področij, ki mu bom kot predsednica republike v tem letu posvetila posebno pozornost v želji, da pomagam poiskati strateške usmeritve in na njih poenotiti politike, da bo nujni proces zdravstvene reforme nemoteno tekel tudi ob morebitni zamenjavi vlad.

Pričakujem, da se bo kršenje človekovih pravic državljanov in državljank, ki nimajo urejenega dostopa do zdravstvenih storitev oziroma osebnega zdravnika, čim prej uredilo.

Pričakujem tudi, da bodo vsi odgovorni ob skrbi za sistemske rešitve preučili tudi predloge za takojšnje ukrepe in naredili največ za množico ljudi, ki od izvoljenih predstavnikov pričakujejo, da delajo v dobro državljanov.

Ponovno opozarjam na nujnost strpnega dialoga tako s stroko kot tudi s civilno družbo v iskanju dobrih rešitev za vse in na nujnost sprejemanja zakonodaje po temeljiti javni razpravi.

Zavedam se, da potrebujemo celovito zdravstveno reformo in kot prispevek v javni razpravi o bodočnosti zdravstva v Sloveniji  pred poletjem letos napovedujem predsedničin forum o tej temi.

dr. Nataša Pirc Musar
predsednica Republike Slovenije