ponedeljek, 23. januar 2023

Novinarska skupina SUTŽO na študijskem obisku STA

Pred dnevi je novinarska študijska skupina, ki jo pri Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje (SUTŽO) v Ljubljani vodi znana novinarka  Neva Železnik, obiskali Slovensko tiskovno agencijo (STA),  ki je še vedno utrdba profesionalnega in strokovnega novinarstva. Sprejel jih je direktor Igor Kadunc, zgodovino in današnjo vlogo te agencije pa jim je predstavila Barbara Štrukelj, namestnica odgovornega urednika, so zapisali na FB SUTŽO.



Študentke in študenti novinarske skupine, ki ga kot mentorica pri UTŽO vodi Neva Železnik se dobivajo vsak četrtek od 10:00 do 11:30 ure na Dunajski 101 v Ljubljani. Potem pa grejo običajno še na kavo ali čaj. Zaželeno je, da udeleženci programa poznajo osnovno delo z računalnikom (zlasti program Word), da imajo internet oziroma uporabljajo elektronsko pošto ter poznajo osnove fotografiranja.



Naučiti se samostojnega pisanja prispevkov in objavljanja v medijih pa je glavni cilj študijske skupine novinarstva. Uporabljajo različne metode poučevanja. Od predavanj, razlag, razprav, praktičnega dela (pisanje), analiza prispevkov, v okviru možnosti pa tudi študijski obiski novinarskih redakcij. Poleg tega se učijo kultiviranega branja in smiselne (jasna, kratka, jedrnata) diskusije. Zato menim, da je potrebno STA pohvaliti, da so sprejeli študentke in študenta novinarske skupine SUTŽO ter jim predstavili zgodovino in način dela STA.



Besedilo: Janez Platiše
Foto: STA