petek, 24. februar 2023

Pred ogledom Agragolda Ormož so nam na OŠ Ormož pripravili pustno dobrodošlico #video

Ormož, 21.02.2023 – Novinarjem in novinarkam so pred strokovnim ogledom podjetja Agragold Ormož, na Osnovni šoli Ormož, skupaj s kurenti iz Društva kurent Ormož pripravili čudovito gostoljubno pustno dobrodošlico na kateri ni manjkalo krofov in drugih pustnih dobrot. Agragold je družbeno odgovorno podjetje, saj kot je povedal ravnatelj Osnovne šole Ormož, Aleksander Šterman, njihovo šolsko kuhinjo, v kateri pripravijo dnevno, skladno s smernicami zdrave prehrane 600 obrokov brezplačno oskrbujejo s potrebnim sladkorjem. Podpirajo pa tudi nekatera športna in druga društva.



Iz osnovne šole smo se odpravili v podjetje Agragold Ormož, ki posluje v delu nekdanje ormoške tovarne sladkorja, natančneje pakirni center, silos in skladišče, ki ga je leta 2017 kupila skupina Agrana-Studen iz Dunaja s hčerinskim podjetjem Agragold. V Ormožu je vzpostavila pakirno-logistični center za Evropsko unijo in zahodni Balkan. Generalni direktor je od vsega začetka Mitja Kovačič, ki je hkrati tudi podpredsednik uprave Agrana-Studen, ki nas je skupaj z ostalim vodstvenim timom prijazno sprejel. Ko smo se oblekli v zaščite obleke so nam pokazali sodobno pakirnico sladkorja in skladiščne prostore.



Mitja Kovačič je povedal, da se nahajamo v pakirnici sladkorja, kjer imajo tudi novo opremo oziroma posebno novo linijo za pakiranje kilskega sladkorja in nadaljeval: "Trenutno res lahko odgovorimo na vse zahteve naših kupcev, ne samo v Sloveniji in na Hrvaškem, ampak tudi širše. V Ormožu predvsem pakiramo sladkor za vse naše kupce. Pred reformo v Evropski uniji, ki je bila junija 2006. leta, se je tukaj proizvajal tudi sladkor. Danes se sladkor tukaj v Ormožu na žalost ne proizvaja več, ker ekonomsko ni upravičeno, ker nimamo dovolj kmetov, da bi lahko v Ormožu in okolici proizvajali sladkorno peso konkurenčno, na osnovi katere bi lahko mi potem delali kalkulacijo in prodajali sladkor na konkurenčnem evropskem trgu. Trenutne silose, s katerimi razpolagamo tukaj v Ormožu, polnimo iz proizvodnje naših sestrskih firm, in sicer iz Agrane na Madžarskem in iz Agrane v Avstriji.



Sladkor, ki ga pakiramo tukaj v Ormožu, ima redno preverjano kvaliteto. Mi v naši skupini vedno pravimo, da kvaliteta nima kompromisov, tako da kar se tiče sladkorja, ki prihaja iz Ormoža, ste lahko vedno prepričani, da bo sladkor najvišje kvalitete.



Za trgovino v Ormožu pakiramo določene trgovske blagovne znamke, ampak že vrsto let pa pakiramo tudi našo lastno blagovno znamko Agragold, ki je še posebej dodelana tukaj v Ormožu, in sicer sladkor tukaj za Agragold blagovno znamko presejemo, tako da je to edini sladkor na trgu z drobnim kristalnim sladkorjem, ki porabniku poveča zadovoljstvo v sami uporabi tega izdelka. Ravno tako oskrbujemo v Sloveniji in v okolici, na Hrvaškem, večino industrije. Industrija je zahtevna, zahteva dosti različnih standardov, katere imamo vse tudi uvedene tukaj v Ormožu. Poleg International Food Standard (IFS), Halal, Kosher certifikata imamo tudi uveden standard brez GSO, kjer enostavno ves naš sladkor dodatno kontroliramo in dodatno dosegamo vse certifikate, ki nam to omogočajo.



Tukaj vidimo dva velika stroja, ki delata na pakiranju sladkorja. En stroj iz role proizvaja vrečke, potem imamo pakirnico in pa transportno pakiranje sladkorja. Na drugi strani, v skladišču, imamo pa robota, ki te transportne pakete postavlja na paleto."  



Po končanem ogledu Agragolda so nas povabili na ogled Kurentove hiše na Ptuju, ki so jo odprli 3. februarja letos. Gre za manjši za manjši smiselno urejen etnografski muzej, ki predstavlja in postavlja kurenta/koranta na pomembno mesto zgodovinskega pomena. Je plod prizadevanj društev, ki ohranjajo tradicijo kurenta/koranta in njegovega obredja. Idejni pobudnik in realizator Kurentove hiše je Zveza društev kurentov, ki združuje 25 društev s prek 1.100 člani.



Ogledi Kurentove hiše potekajo od 6.2.2023 do 28.2.2023, s pričetkom prve skupine ob 10.00 uri in nato do 20.00 ure za zadnjo skupino. V ostalih mesecih: januar, marec, april, maj , junij, julij, avgust, september, oktober, november in december, bo Kurentova hiša odprta od 10.00 - 18.00, hiša je zaprta vsak ponedeljek in ob praznikih. Ogled hkrati omogoča vstop 15 osebam in se izvaja vsako polno uro. Za več informacij pokličite na telefonsko številko Simono Cvetko in  info.zveza.kurentov@gmail.com



Po zanimivem ogledu Kurentove hiše smo se sprehodili po Ptujskih ulicah in se pomešali med številne maškare in kurente, ki so se pripravljali na pokop pusta, ki ga je posnel Jože Kosajnč in si ga lahko ogledate na https://www.youtube.com/watch?v=SBR9vN0l8c0&t=629s



Predno  smo odšli s Ptuja so nas v gostišču „pri tonetu“ so nas  pričakali prijazni natakarji in natakarice postregli z odličnimi in okusnimi domačimi jedmi ter izvrstnim domačim haloškim vinom https://www.gostisce-svensek.si/

VIDEO - Mitja Kovačič podpredsednik uprave Studen holdinga.  


VIDEO - Kurenti Društva kurent Ormož na obisku na osnovni soli Ormož.