ponedeljek, 6. februar 2023

Fantek in punčka – brezplačna premiera

Pionirski dom – Center za kulturo mladih vljudno vabi na premierno uprizoritev predstave Fantek in punčka, ki bo v sredo, 8. februarja ob 18. uri v Festivalni dvorani v Ljubljani. S predstavo, ki je nastala po istoimenski knjižni uspešnici Blaža Lukana, se bomo na kulturni dan poklonili našemu največjemu pesniku, Francetu Prešernu.

Knjiga, ki je bila nagrajena z Levstikovo nagrado za izvirno leposlovno delo leta 2021 je sodobna, duhovita, metaforično bogata pesniška zbirka, ki temelji na ponavljanju. Pesnik črpa navdih iz otrokovega doživljanja sveta, ki ga prelije v poezijo. Bistvo otroštva je igra, bistvo poezije igra besed: prav igra je skupna točka otroške perspektive in besedne umetnosti. Pesmi o najbolj vsakdanjih rečeh, ki so lahko čudežne.

V knjigi prisrčnih pesmi, ki nagovarjajo prav vso družino, se fantku in punčki godijo različne stvari – je smeh in veselje, je hipna žalost in jeza, je igra in čudenje in tisoč vsakdanjih drobnarij, iz katerih je spleteno otroštvo. A vselej je zanju pripravljen tudi topel mamin in atov objem. Pesnik, dramaturg in publicist Blaž Lukan je pesmi za to pesniško zbirko napisal pred petindvajsetimi leti.

Pod predstavo, ki je namenjena za otroke od 3. leta dalje, se podpisuje uveljavljeni dramski igralec Tadej Pišek, nastala je v produkciji Pionirskega doma.

Vstop na predstavo je PROST.

Avtor knjige: Blaž Lukan, Režija: Tadej Pišek, Punčka: Mojca Špik, Fantek: Inan Du Swami, Glas mame: Gaja Filač, Glas ata: Tadej Pišek, Glasba: Marjan Peternel, Koreografija: Mojca Špik in Inan Du Swami, Kostumografija: Andrej Vrhovnik, Scenografija: Anže Bizjak, Produkcija: Pionirski dom

Več informacij na pionirski-dom.si