ponedeljek, 6. februar 2023

Veseloigra Italijanka v Alžiru #video

V ponedeljek 6.2.2023 je v prostorih ljubljanskega SNG  Opera in balet potekala novinarska konferenca na kateri so predstavili italijansko glasbeno veseloigro v dveh dejanjih skladatelja Gioachina Rossinija ITALIJANKA V ALŽIRU, ki bo premierno na sporedu v četrtek, 9. februarja 2023, ob 19.30.



Opera, ki je nastala po libretu Angela Anellija, je dosegla velik uspeh in se je v kratkem času uvrstila na repertoar skoraj vseh večjih evropskih opernih gledališč. Pozneje je bila dolgo pozabljena in lahko bi rekli, po krivici.

VIDEO - Italijanka v Alžiru - kako nastaja  

Umetniški direktor opere Marko Hribernik je omenjeno opero umestil v program letošnje umetniške sezone in k sodelovanju povabil izkušeno ekipo ustvarjalcev. Predstava nastaja v koprodukciji z gledališčem Teatro Goldoni v Livornu.

Orientalski kolorit begovega dvorca v Alžiriji, koloraturne vragolije pevskih vlog in komičen razplet zavozlane zgodbe je na oder postavil izkušen italijanski režiser Emanuele Gamba, orkester bo vodil priznani italijanski dirigent Marco Guidarini.

VIDEO - Video posnetek novinarske konference.

V predstavi nastopajo domači in gostujoči solisti Nuška Drašček in Elena Dobravec (v vlogi Isabelle), Bryan Lopez Gonzales in Aco Bišćević (v vlogi Lindora), Peter Martinčič in Nebojša Babić (v vlogi Mustafe), Rok Bavčar in Jure Počkaj (v vlogi Taddea), Urška Arlič Gololičič in Štefica Grasselli (v vlogi Elvire), Inez Osina Rues in Anja Zemljarič (v vlogi Zulme) ter Darko Vidic in Marko Ferjančič (v vlogi Alija).