ponedeljek, 13. februar 2023

V Festivalni dvorani dvodnevno pustovanje za otroke

Pionirski dom – Center za kulturo mladih tudi letos pripravlja veliko pustno rajanje v Festivalni dvorani. Na plesnem parketu bodo rajali najmlajši, ki se bodo prelevili v pravljične junake, se naučili plesnih koreografij, izdelovali na ustvarjalnih delavnicah in prepevali znane otroške skladbe. Potekalo bo v soboto, 18. in nedeljo 19. februarja med 16. in 20. uro



Pustovanje velja za enega izmed najstarejših običajev in izvira še iz predkrščanskih časov. Stara ljudstva so ob tej priložnosti prirejala obrede in na ta način poskušala pregnati zimo, lakoto ter zle duhove, saj so si prizadevala priklicati pomlad in preporod narave. Prvi zapisi o pustu na slovenskem segajo v 17. stoletje, ko so se našemili otroci, sicer pa so pustni običaji stari več kot sto let. Zagotovo so najbolj prepoznavni Kurenti, ki se ponašajo  z uvrstitvijo na sloviti Unescov seznam nesnovne dediščine, izpostaviti velja tudi cerkniško povorko, cerkljanske laufarje in škoromate.



Pust je danes dan za norčije, zabavo, dobro hrano in obilico pustnih krofov. Vse to in še več je tradicionalno pustovanje v Festivalni dvorani. Plesalke iz Plesne šole Ritem bodo poskrbele, da se bodo otroci naučili novih plesnih korakov, glasbenik in režiser Urh Mlakar za animacijo, izkušene vizažistke za pustne poslikave, otroci se bodo lahko udeležili tudi delavnic in se po plesnem rajanju okrepčali s slastnimi krofi.

Cena vstopnice: 6 €. Brezplačno za otroke do 1. leta starosti. Vstopnice bodo na voljo uro pred pričetkom na blagajni Festivalne dvorane.

Več informacij na pionirski-dom.si