torek, 30. april 2024

 Prihodnost slovenskih družin – zbiranje kupončkov in dodatne aktivnosti le za izbrane?

Inflacija je v zadnjem letu močno vplivala na vsakdanje stroške in s tem na življenjski standard Slovencev. Soočamo se s povečanimi izdatki, ki predstavljajo izziv pri ohranjanju finančne stabilnosti tako pri najšibkejših,  kot tudi pri prebivalcih iz  srednjega sloja. Bo večina v prihodnje lahko preživela samo s pomočjo kuponov, dodatne aktivnosti za otroke pa bodo finančno dostopne le peščici?

Konec leta 2023 smo bili priča opaznim podražitvam v različnih sektorjih. Poleg alkoholnih pijač in tobaka, ki so se podražili za skoraj 10 odstotkov, je bilo zaznati tudi kar 8,5 odstotno rast cen zdravstvenih storitev in artiklov in približno 9 odstotno rast cen različnih izobraževanj, tako za otroke kot tudi za odrasle. Zdaj je bolj kot kadarkoli prej pomembno, da odločevalci, ki imajo ključno vlogo pri blažitvi vpliva inflacije na ljudi, korektno opravijo svojo vlogo.


»Ena od glavnih težav, s katerimi se srečuje srednji sloj, je, da zaradi visoke obdavčitve in inflacije njihovi dohodki pogosto ne zadoščajo za kritje vseh potreb, še posebej ko gre za izobraževanje in razvoj otrok. Prav tu lahko evropska sredstva igrajo ključno vlogo,« je prepričana Mojca Erjavec, poznavalka evropskega političnega prostora in aktivna akterka v politiki, ki poudarja, da je poleg najrevnejših vedno bolj na udaru tudi srednji sloj.

»Podpiranje socialnih programov za finančno pomoč družinam in posameznikom v stiski je nujno za ohranjanje socialne pravičnosti. Obenem je večja ozaveščenost o inflaciji in njenih posledicah na gospodinjske proračune ključna za oblikovanje strategij, ki bodo pomagale ohraniti finančno stabilnost v negotovih gospodarskih časih,” pojasnjuje.


Poudarja, da je ustvarjanje boljšega okolja za družine njena prioriteta, pa ne le zato, ker je tudi sama mama. »Družine so temelj našega družbenega tkiva, zato je ključno, da jih podpremo in jim olajšamo vsakodnevno življenje. Svoje znanje in izkušnje usmerjam v to, da bomo v prihodnjem mandatu evropska sredstva v Sloveniji namenili za boljšo kakovost življenja družin ter vlaganja v njihov razvoj,« pravi Erjavčeva.


Kako lahko evropska sredstva pomagajo slovenskim družinam?
Mnogi starši se znajdejo v situaciji, ko si ne morejo privoščiti dodatnih aktivnosti za svoje otroke, kot so tečaji, športne dejavnosti ali glasbene šole. »To ni le težava posameznih družin, temveč širši družbeni problem, ki ga moramo rešiti. Evropska sredstva lahko usmerimo v podporo takšnim dejavnostim, ki ne le bogatijo otrokovo življenje, temveč tudi prispevajo k družinskemu proračunu. Poleg sredstev za izobraževanja in usposabljanja, ki bodo tako otrokom kot tudi staršem omogočila pridobivanje novih veščin, ki so potrebne za uspešno vključitev na trg dela, lahko evropska sredstva lajšajo življenje tudi preko vavčerjev za pomoč v gospodinjstvu,« razloži Erjavčeva, ki je prepričana, da ta ukrep ljudem omogoča, da si lažje organizirajo poklicno in družinsko življenje, saj lahko zunanje storitve olajšajo domača gospodinjska opravila.

Pametno nakupovanje – umetnost ohranjanja kakovosti življenja

Akcije in popusti postajajo ključni za ohranjanje finančne stabilnosti v gospodinjskem proračunu. Pametno nakupovanje postaja umetnost, ki jo je treba razvijati, da bi ohranili kakovost življenja v času naraščajočih cen. Od zbiranja kupončkov, sledenja akcijam pri različnih trgovcih ali najcenejšim izdelkom v vladni košarici – potrošniki se znajdemo vsak na svoj način. »Pri tem pa najbolj kratko navadno potegnejo ravno tisti, ki so že tako ali tako najbolj ogroženi: starejši, ki ne znajo uporabljati digitalnih orodij, ranljive skupine kot so osebe s posebnimi potrebami, ki imajo pogosto nižje dohodke ter družine, ki živijo z omejenimi sredstvi,« opozarja Erjavčeva.


Več o načinih, s katerimi lahko evropska sredstva pomagajo izboljšati kakovost življenja slovenskih družin lahko preberete tukaj.