sreda, 17. april 2024

V Radovljici predali namenu 10 novih najemnih stanovanj za upokojence

Radovljica, 14. 04. 2023 - Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja, d.o.o. (Nepremičninski sklad) je v Radovljici slovesno predal namenu objekt z 10 novimi namenskimi najemnimi stanovanji za upokojence in starejše. Predvideno je bilo, da se bosta današnje slovesne otvoritve novih stanovanj udeležila tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in direktor Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja Andrej Hudoklin, vendar sta bila zadržana. Tako je novo pridobitev Nepremičninskega sklada in mesta Radovljice predstavila Irena Kadunc, svetovalka direktorja Nepremičninskega sklada.




Kadunčeva je v nagovoru povedala, da je nova stanovanja Nepremičninski sklad uredil v več kot 70 let stari stavbi na Ljubljanski cesti, ki jo je odkupil od radovljiške občine in ki je v preteklosti služila različnim namenom. Pred drugo svetovno vojno je bila v stavbi tovarna pletenin, kasneje kegljišče in gostilna, pa tudi samska stanovanja. »Zadnja leta je stavba samevala, z našo prenovo in rekonstrukcijo pa bo zopet dobila poln pomen,« je izpostavila Kadunčeva. Objekt z namenskimi najemnimi stanovanji za starejše je lociran na Ljubljanski cesti 4, v mirnem delu Radovljice. Nepremičninski sklad je od Občine Radovljica odkupil del objekta in izvedel celovito rekonstrukcijo in prizidavo, s katero je bilo prenovljenih oz. pridobljenih 10 najemnih namenskih stanovanj. Nepremičninski sklad je bil v letu 2022 uspešen na Javnem razpisu za dodelitev sredstev s področja komponente 16: Stanovanjska politika, investicija: Zagotavljanje javnih najemnih stanovanj, ki je bil objavljen na podlagi nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost (NOO), v okviru katerega je pridobil 525.401 evrov nepovratnih sredstev, oziroma 36 % od celotne vrednosti projekta rekonstrukcije in prizidave objekta na naslovu Ljubljanska cesta 4 v Radovljici.




Gre za prvi projekt Nepremičninskega sklada, za katerega so prejeli nepovratna finančna  sredstva in prvi projekt, v katerega smo pri gradnji vključili tudi umetniško delo, stensko poslikavo Anžeta Zadela, ki nosi naslov »Tkanje generacij in kulture«. Kot pojasnjuje avtor  murala, osrednji motiv poslikave predstavlja silhueto ikoničnega skakalnega stolpa arhitekta  Ivana Vurnika pred silhueto veličastnih vrhov karavanških gora. Na spodnji strani poslikavo  uokvirjajo tradicionalni vzorci, ki jih je zbirala Helena Vurnik. Vzorci odmevajo trajnostno  dediščino kulturnih in rokodelskih praks čebelarstva, tkalstva, kovaštva, poljedelstva, ki  odlikujejo lokalno in naravno okolje Radovljice. 



Objekt obsega klet, pritličje in mansardo (K+P+M), skupaj je 10 stanovanj, od tega 7 stanovanj površine 30-43 m2(garsonjer) in 3 stanovanja površine 50-61 m2, z ločenim  spalnim delom. Vsa stanovanja imajo kopalnico s prho. Dve stanovanji v pritličju imata teraso, dve stanovanji v prvem nadstropju pa balkon. Pred objektom je 14 parkirnih mest, od katerih je 1 namenjeno invalidom. 




Objekt, dostopi in stanovanja so delno arhitekturno in arhitektonsko prilagojeni za starejše; in  sicer je v objektu dvigalo, klančine, prilagojena kopalnica in ostala oprema. Stanovanja se  oddajajo neopremljena. V kleti objekta so shrambe, kolesarnica z električnimi priključki za  polnjenje e-koles in tehnični prostori. Ogrevanje stanovanj je radiatorsko, z merilniki porabe na  radiatorjih, in sicer s skupno plinsko pečjo na zemeljski plin. Ogrevanje tople vode je  individualno za vsako stanovanje posebej, in sicer s pomočjo električnega grelnika vode.  Objekt spada v energijski razred C. Stanovanja se bodo oddala starejšim v najem za  nedoločen čas z javnim razpisom, ki bo objavljen do konca aprila




Nepremičninski sklad načrtuje v naslednjih letih izgradnjo 212 novih najemnih stanovanj, ki  bodo arhitekturno in arhitektonsko prilagojene za starejše, in sicer na različnih lokacijah  po Sloveniji, od tega 57 v Kranju, 60 v Mariboru, 20 v Novem mestu, 24 v Ajdovščini, 30  na Ptuju in 21 v Ribnici. 

Več informacij: https://www.ns-piz.si/si/o-podjetju/novice/radovljica-ljubljanska-4/

Vir: NSPIZ