torek, 2. april 2024

Quilty 365 - vsak dan je svoj košček leta

Celoletni projekt ustvarjanja quilta je dokaz vztrajnosti, discipline, nepopustljivosti in tudi timske povezanosti. Slovesna otvoritev razstave 27 slovenskih del iz projekta Quilty 365 Slovenija je bila 2. aprila v zgornji avli Centra kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah.




Maryna Bilash Puljić je mojstrica ustvarjanja quiltov. Prevajalka, pisateljica, avtorica poučnih in leposlovnih knjig ter pedagoginja, se je že pred leti predala ustvarjanju krpank, pri nas poznanih kot »patchwork«, v tujini pa bolj kot quilt. Iz prostočasne dejavnosti je quiltanje postalo tudi njen drugi posel.

Med ustvarjalkami quiltov po svetu že nekaj časa kroži iniciativa, tk. im. projekt Quilty 365. Gre za zanimiv projekt, ki se sprva zdi povsem enostaven, a zahteva neizmerno mero vztrajnosti, discipline in nepopustljivosti.  Ustvarjalke quiltov odlikujejo prav te vrednote.

Ustvarjalni projekt Quilty 365 je razdeljen na celo leto. Pri tem vsak udeleženec ali udeleženka ustvarja izdelek, ki je razdeljen na (praviloma) 365 kvadratov, vanje pa je vsak dan treba prišiti krog in tako zaključiti po en blok končnega izdelka. Zato se projekt imenuje Quilty 365.

Maryna je v projektu videla priložnost povezovanja slovenskih ustvarjalk quiltov in jih povabila k sodelovanju. Odziv je bil izjemno lep, saj se je prijavilo kar 39 kandidatk. Pobudnica je za udeleženke pripravila podroben opis projekta, s slikami in navodili izdelave enega bloka z ročno izdelano aplikacijo za šivanje kroga na kvadrat. Vsem, ki so se odločile sodelovati v projektu, ga je posredovala brezplačno. Udeleženke so prosto izbirale barve in zaključni dizajn svojega izdelka, po želji so dodajale še druge elemente, kot so dekorativne blazine in podobno. Začele so 1. 1. 2023 in projekt zaključile januarja 2024.

Strokovna ekskurzija v Švico

Oktobra lani so obiskale tudi ugledno švicarsko tovarno šivalnih strojev Bernina in nemško tovarno proizvodnje kakovostnih sukancev Madeira Garne, katerih licenci za zastopstvo za Slovenijo ter Bosno in Hercegovino ima Maryna's Quilt Studio & More. Ob koncu leta je bila ekskurzija navdih in spodbuda za zadnje korake v projektu, hkrati pa koristno in poučno doživetje za vse udeleženke. Švicarski gostitelji so se jim popolnoma posvetili, predstavili zgodovino podjetja in za delovni dan vsako opremili z najnovejšo izdajo vrhunskega šivalno vezilnega stroja BERNINA 790PRO, ki so ga lansirali zadnji teden septembra 2023. Vsaka od udeleženk si je na takšnem stroju izdelala svoj spominek - podstavek za telefon.

V nemški tovarni sukancev Madeira pa so si udeleženke ogledale proizvodnjo, postopek preverjanja kakovosti sukancev, spoznale koliko barv vsebujeta bela in črna barva in kako to vpliva na barvo končnega izdelka.    

Projekt Quilty 365 Slovenija je bil januarja 2024 zaključen. Do uradnega zaključka je svoje izdelke uspešno dokončalo 22 udeleženk, ki so oblikovale in sešile 27 izdelkov.  Tako smo po letu dni v Sloveniji bogatejši za prav toliko novih, doma narejenih izdelkov globalnega projekta Quilty 365, ki so ponosno razstavljeni v Centru kulture Španski borci v Ljubljani.  Gre za razkošne, dimenzijsko večje in  barvno bogate izdelke, ki pustijo globok vtis. Bogatejši smo tudi za močno in povezano skupnost ustvarjalk quiltov, ki gojijo to lepo tradicijo, zaznano že v zgodovini starega Egipta skoraj 1000 let pred našim štetjem.

Ob vse večjem prizadevanju za trajnostne načine delovanja in življenja na planetu, je tudi quiltanje, izdelava krpank oz. patchworka majhen prispevek k ponovni uporabi koščkov blaga, ki bi sicer morebiti postali odpadek. Namesto tega dobijo novo vrednost, predvsem pa novo uporabno in čustveno dimenzijo.

VIDEO TV SLOVENIJA ODDJA 'DOBRO JUTRO' 3.4.2024

Razstava bo odprta do 7. aprila 2024. Vstopnine ni. Vstopnine ni, zato prijazno vabljeni vsi ljubitelji ročnih spretnosti, še posebej ljubitelji izdelave quiltov – patchworka oz. krpank.