ponedeljek, 25. julij 2022

Festival Ljubljana napoveduje kulturno obarvan zaključek julija

Festival Ljubljana napoveduje kulturno obarvan zaključek julija, na sporedu bodo štiri izvrstne kulturne prireditve. V ponedeljek bo ob 20. uri v Križevniški cerkvi slovenska opera skladateljice Tine Mauko, v torek pa bomo ob 18. uri, prav tako v Križevniški cerkvi, prisluhnili naboru izvrstnih profesorjev Mojstrskih tečajev Festivala Ljubljana. Isti dan ob 20. uri bodo v Slovenski filharmoniji nastopili Državni simfonični orkester iz Kazahstana, oboistka Gordana Josifova-Nedelkovska in violinistka Ajman Musakajajeva pod taktirko Gudnija Emilssona. Dan za tem pa se bodo harmonikar Marko Hatlak in zasedba FUNtango poklonili 100-letnici glasbenika Astorja Piazzole, ob 21. uri v Poletnem gledališču Križank.


Lani je luč sveta ugledala nova slovenska opera slovenske pianistke, skladateljice in improvizatorke Tine Mauko. Umetnica je libreto opere napisala po predlogi istoimenske pravljice Hansa Christiana Andersena z naslovom Deklica z vžigalicami. Vsebina zgodbe je, kot sama pravi, še danes aktualna. Na globalni ravni prikazuje prepad med revnimi in bogatimi, na ravni posameznika tanko linijo med realnim in nadrealnim svetom. Skladateljica dualizem, ki se ga v zgodbi dotakne tudi z nauki budizma, v glasbi predstavlja s sopostavljanjem svetov: ob glasbila zahodnoevropske klasične glasbe postavi glasbila indijske klasične glasbe, v glasbi pa druži tudi dihotomiji urejene svobode in improviziranega reda. Operno delo o sanjah in upanju umirajočega otroka ter svetu onkraj običajnega izkustva bodo v režiji Rocca, prvega slovenskega diplomiranega opernega režiserja, izvedli znani obrazi Slovenskega komornega glasbenega gledališča, komornemu orkestru pa se bodo tokrat pridružili tudi slovenski glasbeniki, vešči igranja na glasbila tradicijske glasbe indijske podceline.

(25. 7., 20:00, Križevniška cerkev)

 

Komorno muziciranje je bilo pred iznajdbo radia in televizije priljubljena oblika socializacije tako za izvajalce kot poslušalce. Za druženje ob glasbi je nastala množica glasbenih del in eden pomembnejših skladateljev komorne glasbe je prav gotovo Johannes Brahms, ki je kot izvrsten pianist pri izvedbi svojih del pogosto sodeloval. Tokrat bodo odlomki njegovih violinskih sonat in klavirskega tria zazveneli v izvedbi izvrstne violinistke in pedagoginje Latice Honde-Rosenberg, katere repertoar obsega najpomembnejša violinska dela skladateljev od baroka vse do sodobnosti, kontrabasista Boža Paradžika, ki se je po karieri orkestrskega glasbenika posvetil

 



solistični in komorni igri ter snemanju, med drugim izvedb del, ki so bila prvotno pisana za violončelo, na Poljskem rojene pianistke Zuzanne Basinska, cenjene komorne glasbenice in prejemnice številnih mednarodnih nagrad, ter Annalise Orlando, mlade italijanske pianistke z uspešno mednarodno kariero solistke in komorne glasbenice. Drugi del koncerta bosta zaznamovali briljanca virtuozne igre mojstrov klavirja Frédérica Chopina in Franza Liszta ter klavirska različica jazzovsko obarvane Rapsodije v modrem Georgea Gershwina v interpretaciji priznanega in iskanega učitelja klavirja, solista in dirigenta italijanskega rodu, Epifania Comisa.

(26. 7., 18:00, Križevniška cerkev)

 

Državni simfonični orkester iz Kazahstana »Akademija solistov« združuje muzikalno in tehnično spretne kazahstanske glasbenike s priznanji mednarodnih tekmovanj. Orkester je na številnih turnejah po evropskih glavnih mestih nastopil z zavidljivim uspehom, igral je na najprestižnejših evropskih odrih, kot so pariška dvorana Gaveau, dunajski Musikverein in praška Dvořakova dvorana. V Koncertu za oboo v C-duru, katerega dvomljivo avtorstvo pripisujejo Josephu Haydnu, bo nastopila oboistka in glasbena pedagoginja makedonskih korenin Gordana Josifova-Nedelkovska, katere pozorno in izrazno natančno igranje je, kot je sam dejal, pomirjalo Ennia Morriconeja. 



V drugem koncertu večera, Koncertu za violino v e-molu Felixa Mendelssohna – Bartholdyja, se bo kot solistka predstavila kazahstanska violinistka Ajman Musakajajeva, ki slovi po mojstrski tehniki (šola Davida Ojstraha) in poglobljenem znanju in je tudi pobudnica ustanovitve orkestra, s katerim bo nastopila. Orkester bo igral pod vodstvom islandskega dirigenta Gudnija Emilssona, ki je vodil številne orkestre na turnejah po skoraj vseh celinah sveta in je bil med drugim pobudnik ustanovitve ter prvi šef dirigent Tajskega filharmoničnega orkestra.

(26. 7., 20:00, Slovenska filharmonija)

 

Marko Hatlak je slovenski harmonikar z bogato kariero in številnimi mednarodnimi projekti, ki nam je dobro poznan tudi kot član skupine Terrafolk. Zasedbo FUNtango, o kateri sam pravi, da njeno ime namiguje na »strastno in brezkompromisno« umetnost, sestavljajo vrhunski glasbeniki – iz jazzovskih odrov v njej ustvarjata vodilni jazz pianist v Sloveniji Marko Črnčec in kontrabasist Luka Gaiser ter ob Hatlaku s klasično izobrazbo še violinist, koncertni mojster RTV simfonikov Benjamin Ziervogel. 

Skupina bo zaokrožila 100. obletnico revolucionarja, enega najslavnejših glasbenikov 20. stoletja, Astorja Piazzolle. Njegov »novi tango«, kot ga je poimenoval sam, zmes klasične glasbe, je plesišča zamenjal za koncertna prizorišča in obkrožil svet. Pri izvedbi skladateljevih vokalnih del se jim bosta pridružila znana solopevca slovenskih korenin, ki jima je letos predsednik Borut Pahor podelil državni odlikovanji, svetovno znana mezzosopranistka, dobitnica dveh grammyjev Bernarda Fink Inzko in basbaritonist Marcos Fink, izvedbo pa bosta popestrila tudi državna prvaka v latinskoameriških plesih Nika Bagon in Miha Vodičar. Prav tako bomo slišali tudi avtorska dela Marka Hatlaka.

(27. 7., 21:00, Poletno gledališče Križank)

 Foto: Darja Štravs Tisu