nedelja, 3. julij 2022

Poletje v Tivoliju se bo pričelo s Chrisom Eckmanom

 Odprtje Poletja v Tivoliju 2022, ki bo trajalo od 5. do 28. julija sovpada z odprtjem razstave Odtisi in vtisi 2. Prvi koncert letošnje sezone bo tako zazvenel po odprtju razstave, v torek, 5. julija, ob 20. uri. Nastopil bo Chris Eckman, v Ljubljani živeči ameriški glasbenik, skladatelj, producent in lastnik založbe. Bil je član seattelske glasbene scene sredi 80. let. S skupino The Walkabouts je bil med prvimi, ki so snemali za legendarno grunge založbo Sub Pop. V bogati glasbeni karieri je sodeloval s številnimi priznanimi izvajalci in skupinami, med katerimi so Brian Eno, The Tindersticks, člani zasedbe R.E.M in Nick Cave & The Bad Seeds. Predstavil bo pesmi z zadnjega samostojnega albuma Where The Spirit Rests (2021), z električno kitaro se mu bo na odru pridružil Bernard Kogovšek.



Ob torkovih julijskih večerih pred MGLC Gradom Tivoli, ko bo na sporedu glasba za sladokusce, ki cenijo intimno vzdušje in izvirne poetike kantavtorjev, bomo lahko prisluhnili še kantavtorskemu projektu 3:rma (12. 7.), Mateju Krajncu (19. 7.) in Mihi Peterliču (26. 7.). Preplet žanrov sodobnih godb od indie rocka do neo soula, s pridihom virtuoznih pop inovacij, bo zaznamoval četrtkove koncerte pred MGLC Švicarijo. Nastopili bodo Pavlov (7. 7.), Masharik (14. 7.), Sladek in freekind (21. 7.) in Masaž (28. 7.). V sklopu Filmov v gozdu si bomo lahko ogledali celovečerca Pod njenim oknom (10. 7.) in Vaje v objemu (17. 7.), režiserja Metoda Pevca, svojo umetniško žilico pa bomo lahko preizkusili vsak julijski četrtek, ko bomo z umetnicami in umetniki razstav v MGLC ustvarjali na delavnicah tiska in ročnega odtiskovanja.

V času koncerta brezplačno na razstavo

Namen Poletja v Tivoliju je poskrbeti za prijetno druženje ob kakovostnih umetniških vsebinah s poudarkom na aktualnih razstavah v MGLC. V času Poletja v Tivoliju zato ob torkih ob 18. uri (z izjemo 5. 7.) organiziramo vodstva po razstavi Odtisi in vtisi 2 v slovenskem in angleškem jeziku. V torek je razstava v MGLC Gradu Tivoli na ogled do 22. ure, med 18. in 22. uro je vstop prost.

VIDEO

Podaljšali so tudi čas ogleda razstav v MGLC Švicariji, ki bodo vsak julijski četrtek prav tako na ogled do 22. ure. V MGLC Švicarijo je vstop prost.

Idejo o Poletju v Tivoliju so v Mednarodnem grafičnem likovnem centru prvič udejanjili leta 2011. Pobudnica festivala je bila direktorica Nevenka Šivavec, ki je ob prevzemu novega položaja zaznala priložnost za izvirno in sproščeno promocijo vizualne umetnosti in izkoristila prednost, ki jo ima institucija zaradi svoje umeščenosti v središče parka Tivoli. Začeli so z nekaj koncerti ob torkovih večerih in po prvih uspehih hitro napredovali do raznolikega programa, kot ga organizirajo danes. Brezplačni umetniški dogodki zaobjemajo koncerte, filmske projekcije, razstave in vodstva ter ustvarjalne delavnice. Že dvanajsto leto zapovrstjo se okolica MGLC Gradu Tivoli in MGLC Švicarije julija spremeni v največje zeleno in sveže kulturno prizorišče v mestu.

Spored dogodkov in druge podrobnosti: 
http://www.mglc-lj.si/razstave_in_dogodki/poletje_v_tivoliju_039_22/334