sobota, 9. julij 2022

Zmagovalki 41. festivala Melodije morja in sonca sta Anika Horvat in Tinkara Kovač #video in foto

 Avditorij Portorož – Portorose in Občina Piran v soorganizaciji z RTV Slovenijo so v soboto, 9. julija 2022, priredili 41. festival Melodije morja in sonca. V skoraj razprodanem Amfiteatru Avditorija Portorož sta veliko zmago slavili Anika Horvat in Tinkara Kovač. Prejeli sta tudi nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, drugo nagrado strokovne žirije – nagrado Danila Kocjančiča za najbolj obetavno izvajalko, pa je prejela Ninnay za skladbo Nočem tja. 



Na 41. festival MMS 2022 je prišla tudi Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora. Povabili so jo Borut Bažec, v.d. direktor Avditorij Portorož – Portorose, Đenio Zadković, župan Občine Piran in Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV Slovenija.



Voditelji festivala MMS 2022 so bili trije: Lorelli Flego, ki je naša zvezda stalnica, sta se na odru pridružila Iztok Gustinčič in Tomaž Klepač. Glasbenika in prekaljena radijska voditelja sta zasnovala in izvedla tudi šov program, ki je požel bučne aplavze. Prav tako izvrstno so igrali in peli člani festivalskega benda MMS pod vodstvom Tomija Purića. 



Nagradi strokovne žirije

Strokovno žirijo so sestavljali: Steffy - Štefica Graselli, predsednica, Zdenko Cotič in Patrik Greblo. »Imeli smo težko delo. Izvajalcev, ki so hkrati tudi avtorji je bilo veliko – ampak glede na to, da posebne nagrade za najboljšo izvedbo nimamo več, smo se odločili med debitanti izpostaviti najbolj obetavno izvajalko.« Nagrado Danila Kocjančiča prejme Ninnay, za skladbo Nočem tja avtorjev Boruta Zadravca, Andraža Klepačarja in Ninnay. Nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti prejme skladba Do roba in še čez v izvedbi Anike Horvat in Tinkare Kovač. Avtorji skladbe so Aleš Klinar in Leon Oblak.



Glasovanje radijskih postaj

Radio Slovenija - 1. program, Radio Koper, Radio Maribor in Radio Ognjišče so največ glasov dodelili skladbi Do roba in še čez avtorjev Aleša Klinarja in Leona Oblaka v izvedbi Anike Horvat in Tinkare Kovač.



Telefonsko glasovanje

Največ glasov preko »televotinga« je prejela skladba Zdaj je čas avtorjev Anje Rupel in Roka Lunačka v izvedbi Isaaca Palme.



Glasovanje občinstva v amfiteatru

Novost letošnje edicije je bilo glasovanje občinstva z edinstveno QR kodo. Največ glasov občinstva je prejela skladba Do roba in še čez avtorjev Aleša Klinarja in Leona Oblaka v izvedbi Anike Horvat in Tinkare Kovač.

VIDEO - ANIKA HORVAT IN TINKARA KOVAČ - DO ROBA IN ŠE ČEZ (zmagovalna skladba MMS 2022)

Velika nagrada MMS 2022 – zmagovalec festivala 

Velika nagrada MMS je seštevek glasov radijskih žirij, telefonskega glasovanja, glasovanja občinstva v Amfiteatru in strokovne žirije. Za skladbo Do roba in še čez avtorjev Aleša Klinarja in Leona Oblaka sta jo prejeli Anika Horvat in Tinkara Kovač. Štetje glasov in spremljanje glasovanja je nadzirala notarka Mojca Tavčar Pasar.



Vsi nagrajenci so prejeli skulpturo festivala MMS, ki je unikatno delo mojstrov iz Steklarne Rogaška, cvetlični šopek aranžerskih mojstric iz Agrarie Koper ter brezplačne tečaje za voditelja čolna, ki jih je podarila  pomorska agencija Mare Optimum. Snemalne termine v Studiu Hendrix zagotavlja RTV center Koper-Capodistria. Thalasso spa Lepa Vida podarja bon za welness.

VIDEO - IZJAVA TINKARE KOVAC ANIKE HORVAT IN NINNAY 41 FESTIVAL MMS - TISKOVKA

Posebna zahvala gre pokroviteljem 41. festivala Melodije morja in sonca: Generali zavarovalnica, Turistično združenje Portorož, Vinakoper, KZ Agraria Koper, Lifeclass Hotels and spa, Surf - Eco shop, Steklarna Rogaška, Thalasso spa Lepa Vida, Okolje Piran, Mare Optimum, Maroccanoil, Studio Hendrix - Radio Koper, Europacific Logistic group, Obala nepremičnine ter za sofinanciranje Ministrstvu za kulturo RS.

VIDEO - PORTOROZ TINKARA KOVAC in ANIKA HORVAT - RAZREZ TORTE

 Če za konec strnemo novosti letošnjega festivala:

S strani strokovne komisije za izbor pohvaljena rast sodelovanja priznanih in priljubljenih imen slovenske glasbene scene (tako v neposredni vlogi izvajalcev in/ali avtorjev, kakor tudi v vlogi besedilo piscev ali aranžerjev ali avtorjev glasbe za druge, mlajše in manj uveljavljene izvajalce) ter vse boljša tehnična dovršenost prijavljenih posnetkov skladb, kar očitno kaže na profesionalen in spoštljiv odnos do lastnega dela in ne nazadnje tudi do festivala MMS samega;



- na festivalu smo slišali dve tekmovalni skladbi v italijanskem jeziku; 

- priredili smo dva predstavitvena večera – prvič v Občini Ankaran;

- povečali denarne nagrade, ki jih izplača organizator, Avditorij Portorož-Portorose;

- po lanski uvedbi digitalne prijave in glasovanj žirije smo letos glasovalni sistem nadgradili tudi za občinstvo na prizorišču, ki je nocoj lahko glasovalo s svojimi mobilnimi telefoni s pomočjo QR kode (sitem je razvilo podjetje NGN Media iz Kopra).

Uradne festivalske fotografije: Aleš Rosa, Janez Kočar in Isaac Palma
Video: Janez Platiše in MMS 2022