torek, 5. julij 2022

Tjaši Andree Prosenc podelili priznanje olimpijski red


Lozana - Mednarodni olimpijski komite (MOK) je dolgoletni članici izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in naši nekdanji odlični športnici v umetnostnem drsanju in kotalkanju Tjaši Andree Prosenc podelil priznanje olimpijski red za njen prispevek olimpijskemu gibanju. 



Predsednik MOK Thomas Bach je nedavno v Lozani izročil visoko priznanje olimpijski red naši ugledni nekdanji športnici in še vedno polno aktivni športni ambasadorki Tjaši Andree Prosenc za njene izjemne dosežke v svetovnem športu in njeno zvestobo olimpijskemu idealu, kot ga je svetu predstavil Pierre de Coubertin.

S tem se je pridružila trem slovenskim predhodnikom, ki so prav tako prejeli omenjeno priznanje, Miru Cerarju, Leonu Štuklju ter že po smrti tudi Janezu Kocijančiču.

Ob tem se je zahvalila predsedniku Thomasu Bachu, ki ga je naslovila kot prijatelja, ter v svojem nagovoru dodala: »Moja športna pot je dolga in lepa, imela sem štiri različne športne družine. V Mednarodnem svetu arbitražnega razsodišča za šport (ICAS) sem od ustanovitve leta 1993, to je 29 let, v Mednarodni drsalni zvezi (ISU) 38 let v različnih vlogah, v slovenski in jugoslovanski drsalni zvezi sem bila 54 let, 29 let pa v Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS). Vesela in srečna sem, da sem  v vseh športnih organih delala z briljantnimi ljudmi, ki niso cenili le znanja in izkušenj, temveč tudi vizijo in strast do športa," je v zahvali dejala Tjaša Andree Prosenc.

Vrsto let je bila v različnih delovnih telesih MOK edina ali redko zastopana ženska, si je pa prizadevala za enakopravno zastopanost obeh spolov, k čemur stremi še danes. Tako se od leta 2015 glede enakopravnosti obeh spolov lahko pohvalijo prav v vodstvenem organu Mednarodnega arbitražnega razsodišča za šport, kjer je bila do leta 2001 Tjaša Andree Prosenc edina ženska v 20-članski zasedbi. Danes je podpredsednica ICAS-a.

V dolgoletni funkcionarski karieri je bila tudi članica predsedstva Mednarodne drsalne zveze, v vlogi tehnične delegatke je imela pomembno vlogo v umetnostnem drsanju na olimpijskih igrah v Torinu 2006 in Sočiju 2014. Kot mednarodna sodnica najvišje stopnje je od 1974 sodelovala na številnih evropskih in svetovnih prvenstvih ter OI v Sarajevu (1984), Calgaryju (1988), Albertvillu (1992) in Naganu (1998).

Tjaša Andree Prosenc je bila do leta 2018 edina članica izvršnega odbora OKS-a, ki je bila na tem položaju od njegove ustanovitve. Leta 1991 je prejela Bloudkovo nagrado, najvišje slovensko državno priznanje za šport.