ponedeljek, 18. julij 2022

Festival Ljubljana v tem tednu napoveduje kar tri vrhunske kulturne prireditve

Ljubljana, 18.7.2022 - Festival Ljubljana v tem tednu napoveduje kar tri vrhunske kulturno obarvane večere, ki se bodo odvijali v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma s pričetkom ob 20. uri. V ponedeljek, 18. julija, nam bo John Malkovich v glasbeno-gledališki predstavi prikazal odklonilno in ponekod posmehljivo držo glasbenih kritikov. Dan za tem, 19. julija, bomo prisluhnili nadarjenim glasbenikom Mladinskega orkestra Luigi Cherubini pod taktirko znamenitega maestra Riccarda Mutija, v četrtek, 21. julija, pa bo v izvedbi SNG Maribor na sporedu ena najbolj znanih oper, Bizetova Carmen, z Ramono Zahario v glavni vlogi.


Aleksej Igudesman je študij violine končal na dunajski Akademiji za glasbo in uprizoritvene umetnosti, njegovi talenti in kariera, v kateri je sodeloval z vrsto imenitnih glasbenikov (Gidon Kremer, Julian Rachlin, Vadim Repin idr.), pa segajo tudi na področje kompozicije, dirigentske prakse, igralstva in komedije. Glasbeni kritik je glasbeno-gledališka predstava, v kateri je Igudesman zabavno in provokativno združil izvedbe znanih del skladateljev preteklosti in sedanjosti (Bach, Beethoven, Piazzolla, Kancheli idr.) in prvih odzivov kritikov nanje, ki se nam danes zdijo zaradi neodobravajočega tona nekoliko nenavadni. K sodelovanju je pritegnil ameriškega igralca Johna Malkovicha, ki je na odru Ljubljana Festivala v vlogi pripovedovalca že stal leta 2017. Malkovich se s karizmatičnim nastopom povsem vživi v odklonilno in mestoma posmehljivo držo glasbenih kritikov del glasbenih mojstrov, ki jim še danes radi prisluhnemo. Predstava z izvirnim konceptom in izvrstnimi glasbeniki igralci nas zabava in hkrati opominja, da umetnostni kritik vedno znova stopa po tankem ledu osebnih prepričanj, družbenih norm in resnične umetnosti. Ob Malkovichu in Igudesmanu bodo nastopili še violinistka So-Ock Kim, violist Max Baillie, violončelist Thomas Carroll, pianist Hyung-ki Joo in flavtist Massimo Mercelli, prisluhnili pa bomo delom J. S. Bacha, W. A. Mozarta, L. van Beethovena, F. Chopina, J. Brahmsa, R. Schumanna, C. Debussyja, S. Prokofjeva, E. Ysaÿeja, G. Kančelija, A. Piazzolle, A. Igudesmana.

(18. 7., 20:00, Gallusova dvorana Cankarjevega doma)

 


Italijanski dirigent Riccardo Muti velja za enega najboljših dirigentov na svetu. Pod njegovo taktirko so zazvenela dela v izvedbi najimenitnejših orkestrov sveta, kot so Berlinski filharmoniki, Newyorška filharmonija in Dunajski filharmoniki; s slednjimi je na znamenitem novoletnem koncertu nastopil kar šestkrat. Skoraj 20 let je bil umetniški vodja milanske Scale, kjer je na oder postavil Wagnerjevo tetralogijo Nibelungov prstan, obenem pa na programe uvrščal tudi vrsto pozabljenih del preteklih obdobij. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade, med drugim tudi dve nagradi grammy. Leta 2004 je ustanovil Mladinski orkester Luigi Cherubini, v katerem sodelujejo mladi italijanski glasbeniki, ki jih izbere mednarodna žirija. Projektni orkester vsako leto nastopi na poletnem festivalu v Raveni, njegovo delovanje pa podpira tudi italijansko kulturno ministrstvo. Na program so uvrstili dela treh skladateljev iz obdobja romantike, ki temeljijo na zunanji poetični ideji. V formalnih okvirih simfonije ostaja Georges Bizet v Simfoniji št. 2 v C-duru, ki jo je navdihnilo njegovo bivanje v Rimu, Preludiji pa so ena izmed prvih simfoničnih pesnitev Franza Liszta, ki hkrati velja za utemeljitelja te oblike. V Uročenem jezeru ji sledi tudi Anatolij Ljadov, ki je poetično idejo zanj našel v pravljičnem svetu.

(19. 7., 20:00, Gallusova dvorana Cankarjevega doma)

 


“Ljubezen je ptica divjine, ki je nikomur ne uspe ukrotiti. Kdor jo poskuša ujeti, zapravlja čas.” Te besede je skladatelj Georges Bizet položil v usta eni najbolj znanih protagonistk opernega sveta – ciganki Carmen, delavki v tovarni cigaret v Sevilli, ki s svojimi čari zapeljuje moške, a se njena igra konča s smrtjo; izdani Don José namreč zapeljivko v afektu zabode. V andaluzijsko krajino postavljena zgodba, ki jo skladatelj oplaja s spevnimi melodijami in mikavnimi ritmi tamkajšnjih plesov, pred gledalce postavlja junake vsakdanjega sveta. V naslovni vlogi bo ob članih opernega ansambla SNG Maribor nastopila romunska mezzosopranistka Ramona Zaharia, celostno zasnovo predstave pa bo vodil andaluzijski operni režiser Juan Guillermo Nova, avtor številnih opernih postavitev, čigar posebnost so “vrhunsko izdelane in spretno uporabljene projekcije, ki se povsem spojijo z odrsko fizično pojavnostjo”. Ena najbolj priljubljenih oper bo zazvenela pod vodstvom pianista in dirigenta Simona Krečiča, ki že vrsto let deluje kot umetniški direktor Opere SNG Maribor, kjer sta bila pod njegovim vodstvom uprizorjena Wagnerjevo Rensko zlato in Marpurgi Nine Šenk, za slovenski kulturni prostor pomembnejša projekta.

(21. 7., 20:00, Gallusova dvorana Cankarjevega doma)