četrtek, 14. julij 2022

Deseti brat bo osrednja gledališka predstava Poletnega gledališča Studenec

Tudi letos so v okviru 22. Kulturnega poletnega festivala 2022 v Kulturnem društvu Miran Jarc Škocjan pri Domžalah, kot vsako leto, pripravili pester kulturni program v katerem pa je po besedah Lojzeta Stražarja letos, v primerjavi z lanskim letom, nekoliko manj gledaliških predstav, zato pa toliko več koncertov, kar bo ljubiteljem glasbe, tako menijo, všeč.



Najbolj obiskana je domača gledališka predstava, letos je to DESETI BRAT. V okviru 22. Kulturnega poletnega festivala Studenec 2022 se bo v Poletnem gledališču Studenec premierno uprizorila 23. julija 2022 ob 21. uri Sledilo bo še deset ponovitev. Osnova za dramo Davorina Petančiča je bil roman Josipa Jurčiča, ki je izšel leta 1866 in po kateri je režiser Lojze Stražar priredil odlično predstavo za izvedbo na prostem in kot nalašč za oder Poletnega gledališča Studenec.

Vse te like bodo upodobili številni odlični znani in manj znani igralci, med katerimi je kar nekaj priznanih opernih pevcev. Zaradi njih, odlične režije, scenografije, kostumografije, koreografije, glasbene produkcije idr. igro Deseti brat, polno zabavnih prigod in pevskih vložkov, doživimo v popolnosti.

V predstavi bo nastopilo preko 50 igralcev, pevcev, plesalcev in statistov. Zbor sestavljajo okoliški pevci in člani Komornega pevskega zbora Šutna iz Kamnika in skupina Sidro iz Lukovice. Za živo glasbeno spremljavo pa bo poskrbel komorni ansambel Poletnega gledališča Studenec. Skladatelj in glasbeni producent je Slavko Avsenik ml.

Lojze Stražar je na koncu poudaril: "Poleg domače gledališke predstave bomo gostili zanimive glasbenike, ki jih navdihujejo različne glasbene zvrsti, kar bo popestrilo in obogatilo kulturni poletni festival. Iskreno si želimo, da bi 22. Kulturni poletni festival uspel. Ne dvomimo, da nam bo pri tem pomagala naša pregovorna vztrajnost, s katero že vsa leta pripravljamo festival in za katero vemo, da jo obiskovalci izredno cenite, saj nas vedno znova nagradite z obiskom predstav in prireditev v Poletnem gledališču Studenec."



Kratek povzetek zgodbe
Zgodba je postavljena v vaško in grajsko okolje, zaradi česar je med pripadniki zadnjega in ljudmi iz preprostejšega sveta opazna razlika v vedenju, oblačilih in jeziku. Pred nami se ob vodilnem motivu desetega brata odvija ljubezenska zgodba med Manico, grajsko gospodično, in Lovrom Kvasom, učiteljem sina premožnega graščaka Benjamina na gradu Slemenice. Zaljubljencema ljubezen grenita Marjan, Piškavov sin, in družbene razlike, zaradi katerih se Manica boji, da bi za njuno ljubezen izvedeli njeni starši. Dogajanje v »vaškem svetu« popestri Krjavelj s svojimi dovtipi in napihnjenimi zgodbami, ki jih spodbujajo tudi sovaščani v krčmi. Slišimo pa tudi Dolefa, graščakovega brata in starega študenta, ter druge osebe iz izvirnega besedila. Deseti brat kot glavni lik vodi potek igre od skrivnostnih okoliščin do njihove pojasnitve, ko izvemo, kdo pravzaprav je on in kdo sta Marijan in Piškav. Tako se na koncu pomirimo, kajti resnica kljub številnim zapletom pride na dan. Srečno pa se konča tudi zgodba Manice in Lovra, torej zmaga iskrena ljubezen.

Podrobnosti o 22. Kulturnem poletnem festivalu Studenec 2022 TUKAJ

Foto: KD Miran Jarc Škocjan