ponedeljek, 8. avgust 2022

Simfonični orkester iz Pittsburgha velja za enega najboljših ameriških orkestrov

Simfonični orkester iz Pittsburgha velja za enega najboljših ameriških orkestrov in ima bogato zgodovino sodelovanja z vodilnimi svetovnimi dirigenti in glasbeniki. V četrtek, 18. avgusta, ob 20.00 se bo z bogatim repertoarjem na jubilejnem 70. Ljubljana Festivalu predstavil prvič. Severnoameriškemu orkestru se bo na odru pridružila enigmatična in tehnično popolna pianistka francoskega rodu Hélène Grimaud, ki bo večer odela v barve jazza.



Simfonični orkester iz Pittsburgha je že več kot 125 let pomemben del kulturne krajine Pittsburgha in slovi kot eden najboljših orkestrov na svetu. Nastopa na pomembnih svetovnih odrih – svojo prvo evropejsko turnejo je uspešno izvedel leta 2010, od takrat pa je reden gost na vseh večjih evropskih odrih. Leta 2008 je njegovo umetniško vodstvo prevzel dirigent Manfred Honeck, ki se je po letih orkestrske igre na mestu violista Dunajskih filharmonikov, ki bodo 8. septembra sklenili jubilejni 70. Ljubljana Festival, podal na dirigentski podij svetovnih orkestrov. Pet nagrad grammy in mnoge druge nominacije potrjujejo njihovo uspešno dolgoletno umetniško sodelovanje.



Na tokratnem koncertu se bo Simfoničnemu orkestru iz Pittsburgha pridružila francoska pianistka Hélène Grimaud, ki bo izvedla jazzovsko obarvani Koncert za klavir in orkester v G-duru Mauricea Ravela. Kritiki jo občudujejo zaradi občutenih interpretacij, ki na poslušalce vedno znova naredijo močan vtis. Pianistko je dirigent Daniel Barenboim, ki je sinoči navdušil občinstvo Ljubljana Festivala, pri 17 letih povabil k sodelovanju s Pariškim orkestrom, kar ji je odprlo vrata na odre z najznamenitejšimi orkestri. Odlična pianistka se je uveljavila tudi kot sočutna borka za človekove pravice in predana zaščitnica divjih živali, saj je ustanoviteljica organizacije Wolf Conservation Center, ki skuša preprečiti izumrtje ogroženih vrst. Več let se je ukvarjala tudi s pisanjem in izdala tri knjige.

Ob bok klavirskemu koncertu je umetniški vodja Manfred Honeck postavil še Simfonijo št. 1 v D-duru  Ravelovega starejšega sodobnika Gustava Mahlerja in Pet skladb za godalni kvartet češkega skladatelja Erwina Schulhoffa.